E, pa sretno!

Sećate se moje male (zovem je mala jer je rastom niska) ženice, članice Udruženja Sladje? Danas mi je poslala jedan tekst za naš zvanični sajt koji je još u izradi ali koji me je privukao na poseban način.

Sećate se sigurmo i skorašnjeg blog posta NovinarskaPatka u kojem je na pravi način opisao koliko je pored diplome, znanja i veštine za odredjeni posao veoma bitan čak često  i presudan stav, samouverenost, otvorenost, koliko je bitno ne folirati se prilikom razgovora za posao? –  Da li će se poslodavac odlučiti baš za Vas.

Malo je možda i ne umesno članak jedne ženice koja je samo kao i ja kroz život  skupljala lična iskustva i koja kroz njih, ne istražujući, ne uporedjujući iznosi isključivo svoje lično mišljenje dodavati članku jednog iskusnog blogera.  Medjutim, ono što nije bilo ničim dotaknuto u navedenom članku kod  NovinarskaPatka naša Sladja je pokušala napisati na veoma jednostavan način. Nije čitala blog post našeg renomiranog blogera, sve je ispalo sasvim slučajno, samo sam ja na neki način eto povezala 🙂 .

Moram priznati ipak da se s’ nekim njenim stavovima i mišljenjima baš i  ne slažem  u potpunosti, ali to je opet moj lični stav i delić onoga što sam i ja lično iskusila  (što ne znači da sam u pravu).  Ali  jednom ću napisati poseban blog post na tu temu.  Za sada je pred Vama tekst mog  gosta blogera (vidim ja da će ona to ipak postati), koji nije  dugačak i objavljujem ga u celosti sa veoma malim izmena.

DOTERAJTE SE ZA POSLOVNI INTERVJU!

Za prvi utisak o nekoj osobi potrebno je svega nekoliko trenutaka. Ne smete delovati nezrelo i detinjasto, ali isto tako ni kao baba od sto godina.
GARDEROBA predstavlja neverbalnu komunikaciju. Ona može o Vama govoriti mnogo  i zato ako želite da dobijete posao, skockajte se.  Najvažnije je da se obučete u skladu sa vašim godinama, kao i  u skladu sa poslom na koji ste konkurisali. Odeća ne mora da bude skupa. Vi možete i u odeći koja košta manje, grofovski da izgledate.

Kada dodjete kod poslodavca, on osim CV-ja, verujte,  procenjuje i Vas izgled, a na Vama je da ostavite utisak.

Daću Vam jedan predlog. Kad idete na razgovor za posao, dobra kombinacija su košulja i blejzer. Košulja mora biti jednostavnog, više klasičnog kroja. Nikako romantična kombinacija sa karnerima. Dugmići na košulji treba da su svi zakopčani.  Ne mojte nikako da bude pretesna, da puca na grudima, te da više vodite računa da li Vam se otkopčalo dugme nego što obraćate na pitanja na koja morate odgovoriti. Idealan blejzer bio bi  neki u tamnijoj nijansi. Taj odevni predmet govori da ste ozbiljna , pouzdana i savesna osoba.

Ako je Vaša odluka doneta da obučete suknju, onda nikako ne pokazujte kolena.  Suknja ne sme biti prekratka.

Kosa treba pre svega da je čista i uredno očešljana. Ako se farbate, ne dozvolite da Vam se vidi izrastak.

Šminka svakako u pastelnim bojama. Našminkajte se neupadljivo, ne preneglašavajte oči , a ruž za usne ne sme biti u nekoj vrištećoj nijansi..

Ako koristite rumenilo, trudite se da ne pravite krugove na obrazima. Nakit, jedva primetan. Pirsing obavezno ostavite kod kuće. Na uši stavite samo po jednu mindjušu. Čarape obucite one koje su u boji kože, bez ikakvih šara.

Tašna elegantna i očuvana. Ne nosite male torbice za večernje izlaske,  niti one koje će vam odvaliti rame.

Cipele treba da su pre svega čiste, zatvorenije i tamnijih boja, sa potpeticom od 4- 6 cm.. Platforme ostavite za veče.

Romantična i tinejdžerska odeća ne dolazi u obzir. Ne idite na razgovor u patikama i trenerkama. Ovi odevni predmeti govore da ste previše opušteni,  oni se nose u slobodno vreme. Pank frizure, crni ruževi i crni lakovi za nokte – NIKAKO.  Ne kačite bedževe i ne nosite plastični nakit.

Zaboravite na tesnu odeću i ogromne štikle. Duboki dekoltei i providni materijali – NIKADA. Ne prelazite granicu prihvatljivog, jer ćete biti pogrešno shvaćeni. Pogrešan govor odeće, znači manje šanse za posao.  Svakako to sebi nećete dozvoliti.Važa odeća će poslodavcu ispričati priču o Vama, staviće mu na znanje u uveriti ga izmedju ostalih Vaših kvaliteta,  da ste Vi, baš ta osoba,  koju on želi da primi u svoj tim. E, pa sretno!

Gost bloger Sladjana

Komentari na tekst:

 1. sopran87 каже:

  Mogu samo reci da bih ja ovako obucenu zenu odmah zaposlio, kakav god da joj je CV 🙂 Vrlo poucno!

  • verkic каже:

   Ajde da se malo našalim, ako nije problem naravno, ne bi ti smetala ni za santimetar dva kraća suknja, ali opet elegantna i poslovna u isto vreme. 🙂

 2. sopran87 каже:

  Naravno, zavisi samo koji je posao u pitanju! 🙂

 3. zelenavrata каже:

  Kukuuuuuuuuu nemam ni kosulju, ni blejzer…ni mnogo toga, a posebno ne godine, ali ovo nekome moze da posluzi, dobro je osmisljeno!

  • verkic каже:

   Sećaš li se, kompenzacije su nekada bile u modi, mogli bi nekako nešto da iščupamo, samo šta ćemo sa godinama nemam pojma. Eto, ne mogu ja da se ne šalim s tvojim komentarima, mada što jest jest ovaj tekst i nije namenjen za nas. 🙂

 4. zelenavrata каже:

  Pa realno, Verkic, odkale nam kostimi i kosuljice pa sminkaaaaaa jebote 😆

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge