Koji film gledati? – Ivan Ćosić u gostima!

Zadjosmo dobrano već u treći dan ove Nove 2011. godine. Iako je jedan deo prazničnih dana za nama nikad nije na odmet preporučiti po neki dobar film. Ne, pogrešili ste…….. neću ja…… naš sledeći gost bloger će …….. ja se sa izborom slažem a vi?

DOBRO MI DOŠAO PRIJATELJU

Filmovi za inspiraciju

Nisam znao šta da pišem. Nisam imao vremena da pišem. Onda sam jednog petka objavio tekst i u njemu pomenuo dva filma i neviđeno mnogo prijatelja me je kontaktiralo kao „ej, strava, baš si me podsetio da bih mogao da pogledam neki film, a ti uvek preporučiš neki koji nije mainstream“. I tako, palo mi je pamet i to koliko volim da pronalazim inspiraciju na najneuobičajenijim mestima, ili se bar trudim. Voleo sam i kada u nečemu što ja uradim kada se neko potrudi pa pronađe skrivenu misao, a nisam je ni sakrio, niti sam mislio o tom. Isto tako kada gledam neki film verovatno nađem neke elemente koje niko živ ne bi video. Naučio sam da gledam drugačijim očima, pa eto da pomognem na malo drugačiji način. Znam da je i Verkić često citirala neke moje tekstove, pa između ostalog baš ta objašnjenja nekih inspiracija iz filmova. Dakle:

Koji film odgledati:

…kada pomisliš da je bolje da se nisi ni rodio?

Pogledati film It’s a Wonderful Life. U ovom filmu glavni akter Džordž Bejli ima tu jedinstvenu priliku da kada pomisli da bi voleo da se nije ni rodio, ta želja mu se stvarno i ispuni. Tek tada uviđa koliko je njegov život bio bitan i ispunjen i koliko je njegov život uticao na živote drugih ljudi. Pruža nam jedinstvenu perspektivu na stvari koje bi bile drugačije da nije nas bilo. Posle gledanja ovog filma kreneš da obraćaš mnogo više pažnje na život kao celinu, prestanu da te smaraju dnevni problemi, shvatiš koliko smo zaokupljeni svakodnevnicom, a ne posmatramo na život kao celinu. Batališ pitanje šta ćeš raditi sutra i prekosutra i usmeriš se tamo gde treba da budeš u budućnosti.

…kada pomisliš da si sam na svetu i da svi sve rade „preko veze“?

Obavezno pogledati Scent of a Woman (Miris žene). Al Paćino je za njega dobio Oskara. Dovoljno? Jok. Ne treba biti mainstream. Bez obzira što ovaj film nosi priču na nekoliko koloseka, sa dva dijametralno suprotna karaktera, fantastičnu scenu plesa posle kojeg svako poželi da nauči da igra tango, ovaj film sadrži možda jednu od najboljih oratorskih scena i govora u poslednjih 50 godina. Način na koji lik kojeg tumači Paćino ustaje u odbranu mladića na fingiranom suđenju, kada je ovaj usamljen, a drugi momci „koji imaju vezu“ će se verovatno izvući, stvarno inspiriše i ponekad može da da snagu da se borimo protiv vetrenjača i da verujemo u svoje principe. Najiskrenija preporuka.

…kada ti je potrebna inspiracija i vera?

August Rush. Ne bih vam preporučio da gubite vreme u traženju logike o temi filma iz samog naziva. Nema nikakve veze.

Priča je o dečaku koji traži svoje roditelje, za koje niko nije siguran ni da li postoje, ali on duboko veruje da će muzikom njih pronaći. Čak i ako zanemarite sve ostale filmove sa liste, ovaj pronađite i pogledajte. Neiscrpna inspiracija iz muzike i priče koja se odvija u filmu. Verujte mi na reč, namerno ne želim da vam pričam više o filmu, pokvariću ugođaj.

…kada ti je potrebna ljubav?

Ah bljak, Ričard Gir u filmu o ljubavi, to je za „devojčice“. Nije. Baš je za sve. Hachiko: A Dog’s Story je sve samo nije jedna od glupavih „bozica“.

Film sam pogledao sa krajnjom sumnjom obzirom na temu: Kombinacija Lesi se vraća kući i Ričard Gira? – Odvratno. Nije, zaslužuje svaki minut koji ćete provesti uz njega.

.

.

…kada moraš da ostaneš dobar bez obzira što je sve protiv tebe?

Nažalost, trudio sam se ali nisam uspeo da ovu listu napravim bez filma u kojem glumi Tom Henks, ali ne uopšte njegovom zaslugom. U Zelenoj milji sporednu ali praktično glavnu priču nosi Džon Kofi, crnac i gorostas koji bez obzira na sve loše stvari koje mu se dešavaju, ipak uspeva da ostane dobar i da pomogne svima…

Mogao sam ovu listu i proširiti još Dobrim Vil Hantingom, Bekstvom iz Šošenka, Društvom mrtvih pesnika, Beležnicom, ali eto ostavio sam vama da vi listu nastavite. Mali zadatak: Započnite preporuku sa trenutkom kada treba pogledati film koji ćete preporučiti.

IVAN ĆOSIĆ – debeljuca.com

Komentari na tekst:

 1. Ivan Rečević каже:

  Jedna preporuka … Autsajder a dobio Oskara
  Once – Jednom
  http://www.imdb.com/title/tt0907657/

 2. AnaM каже:

  Potrudiću se da pogledam nešto po tvom izboru.

  Srećna Nova godina Verkić tebi, tvojoj porodici, svim blogerima i onioma koji će tek postati

  AnaM

 3. Dudaelixir каже:

  Nešto sam pogledala od predloženih filmova. Jako mi se dopada Miris žene, sa odličim Al Paćinom. Ivane, hvala ti na preporukama! 🙂

  Verkić srećno Badnje veče i Hristos se rodi! 🙂

 4. ivancosic каже:

  Šaljite dalje, i predlažite svoje. Samo je Ivan predložio film.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge