#pratipetak – Blogosfera (kategorija „RECEPTI“-121 blog)

Nedavno ste imali priliku da na blogu Dragana Varagića pročitate tekst pod nazivom Koliko blogova ima na ovim prostorima? Korisna blogerska igra.  Ne bih da ponavljam izneto u pomenutom tekstu, već jednostavno, na već mnogima poznat način,  kroz tekstove #pratipetak ili #followfriday  da dam svoj doprinos upoznavanju, umrežavanju, povezivanju, kako god želite to da nazovete.

Naime, prošao je  već jedan duži period kako  sam dodala stranicu pod nazivom „Blogosfera“ u kojoj se nalaze blogovi razvrstani po kategorijama. U nedostatku vremena, veoma sporo uspevam da odradim sve zamišljeno. Međutim, pokušaću  da vas  svakog petka uputim na neku novu, koliko toliko sređenu kategoriju,  sa što većim brojem linkova.

Ujedno bih želela da iskažem zahvalnost svim blogerima koji su aktivni na našoj FB stranici – #TweetUPSrbija – tviteraši i blogeri. Trenutno nas ima 523 blogera, što me čini posebno srećnom s obzirom na određenu rezervu o svrsishodnosti otvaranja jedne takve stranice.

Na pomenutoj stranici definisala sam 19  kategorija. Jedna od njih su  RECEPTI.  Nakon 121-og linka ka  blogu sa ovom posebnom temom uzviknula sam:

– Ljudi, šta vas je 🙂 Međutim, sigurna sam da sam tek zagrebla po površini. Neuporedivo je veći broj od ovih koje sam za sada pronašla. Poznavajući sebe nastaviću potragu, ali za sada je dovoljno.

Kod svakog bloga u kom sam pronašla stranu o (o meni, o blogu …) iskopirala sam i par rečenice sa te strane, uz obavezni link ka njoj. Kod svih ostalih,  gde takva strana ne postoji, dodaću  reč dve,  kako bi lakše uspeli da pronađete ono što vas interesuje.

Želja mi je bila da izdvojim  bar blog, dva, međutim zaista ih ima mnogo, a kako sam ja ipak samo žena, ne bih izdržala, već bih skakutala sa recepta na recept, i možda bih tamo,  za nekih par dana uspela nešto i da navedem.  Zato ću umesto toga, konačno da odgovorim na pitanja koja mi je u igrici  Blogeri se igraju postavila Dragana

1. Letnji odmor. Selo, more ili planina, i zbog čega?

Definitivno more. Obožavam miris mora i borova. A  tek plivanje, pa talase ….. i da imam jednu želju, ali o njoj ćemo u četiri oka 🙂

2. Najveća fobija, ako je imate?

Visina i sve vrste buba

3. Koliko vremena provedete dnevno na internetu? Da li je to iz zadovoljstva ili zbog posla? Ili oba spojena u jedno?

Za kompjuterom i po 20 sati.  Od toga na internetu sigurno 5, 6, a ponekad i više. Posao i zadovoljstvo retko razdvajam, jer posao radim iz zadovoljstva 🙂

4. Mislite li da online „prijateljstva“ mogu da funkcionišu?

Naravno.

5. Čitate li dnevnu štampu? Koju?

Sve što me zanima čitam u online izdanju.

6. Mislite li da u blogosferi ima zavisti?

O da.  Ponekad je to i više nego očigledno, ponekad  je skriveno, ali definitivno je  ima.

7. Kako na vas utiče famozna i veoma popularna reč „uticajan“ bloger, tviteraš, fejsbukovac… i kako reagujete na ljude koji su dobili tu etiketu?

Ne volim ni jednu vrstu etiketiranja, ali lično pod „uticajan“ smatram svakoga ko me je naveo da nešto promenim, učinim…  Ko je na bilo koji način uticao na mene, naravno govorim samo o onom pozitivnom.  Kako reagujem? Ako ću da budem iskrena,  prija mi društvo većine njih. Da li se nesvesno i sama na taj način osećam značajnijom, ne znam, ali, da,  prija mi.  Međutim, lagala bih kad bih rekla da mi ne prija društvog svih blogera i tviteraša.

8. Da li po vama, iza bloga i onoga što radite treba izaći punim imenom i prezimenom, ili se skrivati iza raznoraznih nadimka, nikova i tome slično?

Odgovor na na ovo pitanje daje moj blog. No, ne mogu da kažem da mi smeta ako neko ima drugačije mišljenje i ne želi javno da izlazi sa svojim punim imenom.

9. Zbog čega ste se odlučili za blog i blogovanje?

Želja da se na neki način dokažem i na tom, tada kad sam počinjala, za mene potpuno nepoznatom polju. Želja da budem u toku, da idem u korak sa vremenom, da ne dozvolim da me godine, kako to stari ljudi kažu „pregaze“. Da pokušam da pronađem posao, nove prijatelje, da svojim životnim iskustvom nekome pomognem, pružim lepu reč, dam snagu …… kako je vreme prolazilo ciljevi koje sam htela da postignem i dostignem blogom  su se uvećavale, širile, produbljivale …. Ovo pitanje je za jedan poseban blog unos 🙂

10. Čitate li blogove koji nisu iz vaše branše? Koji vam je najomiljeniji?

Pitati gladnog koji nedelju dana nije jeo,  šta će da jede, i meni postaviti ovo pitanje,  ti nekako dođe na isto.

11. Najviše volite da jedete…šta?

Nemam neko određeno jelo koje bih posebno izdvojila, ali zato grašak ne da ne volim, nego ga nisam jela od malena. Lažem …. jesam jednom kod Charolije, ali sam morala da ga izgnječim, kako ne bih  videla kuglice koje stavljam u kašiku 🙂

Kako me se u ovoj igrici setio još jedan bloger – Branko,  ne mogu,  a da i njemu ne odgovorim na postavljena pitanja. Pa da krenem.

 1. Šta te je inspirisalo da napišeš prvi tekst na blogu?

Želja da pomognem ljudima kako ne bi pravili iste greške u životu kao što sam ih ja pravila.

2. Koliko se tvoj sadašnji blog razlikuje od onog sa početka?

Ne mnogo, ali se razlikuje. Smejem se čitajući danas većinu tekstova. Uvek sam želela mnogo toga da kažem u samo jednom tekstu, pa bi tu bilo svega…

3. Pišeš li neki anonimni blog? icon smile Massively Multiplayer Online Blogroll Game

Ne, ali znaš da ti nije loša ideja.  Mada, ko mene ne bi prepoznao 🙂

4. Da živiš npr u 19. veku, da li bi umesto bloga pisao/la knjige?

Ne bih. Za to treba imati dara, a ja imam samo želju i velika osećanja koja pokušavam da prenesem na druge.

5. Šta radiš kada ti ne radi Internet?

Uh … ne daj Bože 🙁  U svakom slučaju i pored silnog sedenja pred ovim prozorom u svet, vodim veoma aktivan društven život, tako da mi sigurno ne bi bilo dosadno.

6. Da imaš teleport, gde bi se ovog trenutka teleportovao/la?

Na more.

7. Šta si radio/la prošlog leta na ovaj dan? (pogledaj npr na Fejsbuku)

Slikala se u školi na radnom mestu (bivšem) Proverila na FB.  Doduše bio je 14-ti, a  13-tog, po svemu sudeći, ništa nisam radila :).

8. Preporuči neku knjigu, zgodnu za žvakanje na putovanju.

„Varljiva igra svetlosti“ od Snežane Pisarić Milić

9. Koji je tvoj jutarnji ritual pre čekiranja novosti po Internetima?

Prvo palim kompjuter, pa dok se diže sistem, odem do kupatila, stavim kafu i nazad do kompa. Svako jutro!

10. Da ne postoji novac, šta bi ti bilo omiljeno ‘sredstvo plaćanja’?

E bome, pojma nemam 🙂

11. Jesi li nekada umro/la kada nisi prosledio/la SMS poruku na 11 brojeva iz imenika? icon smile Massively Multiplayer Online Blogroll Game

20  sati za kompjuterom, a ti me pitaš za SMS 🙂

Nominacija 11 blogera  u naprednom #pratipetak tekstu.

Komentari na tekst:

 1. Gaga каже:

  Hvala draga!
  A šta kažeš? Ima nas, ima… 🙂
  Poslednji objavljen tekst od Gaga je Kolač sa jabukama i tikvicama

 2. Negoslava каже:

  Cestitam ti na ideji i ogromnom poduhvatu.Ima nas/ih jos jako mnogo i jasno je da ne mozes sve da uvstis ni procitas, pa ti obecavam,cim sredim pc, svesrdnu pomoc.

 3. sastav каже:

  rijetko koja ideja je nova, ali realizacije su drugacije
  Poslednji objavljen tekst od sastav je Opis zimskog jutra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge