Šta nam je cilj u životu? – predsednik UO centra modernih veština u gostima!

Novog gosta na ovom našem blogu zaista nema potrebe posebno predstavljati. Dovoljno je reći: čovek koji zrači velikim optimizmom, čovek sa ogromnim kredibilitetom kod svih nas, veliki poznavalac i korisnik društvenih mreža. O njegovim mnogobrojnim funkcijama ne želim da govorim jer ga zaista svi dobro poznajemo i sigurna sam da sa nestrpljenjem čekate da pročitate svaku njegovu reč!

DOBRO NAM DOŠAO,  PRIJATELJU!

Šta nam je cilj u životu?

Početak prve radne nedelje u 2011 poželeo  sam dragim prijateljima i prijateljicama željom/idejom da u ponedeljak odvoje neko vreme, definišu i zapišu sebi ciljeve za ovu godinu. Ovo praznično vreme sa malo intelektualnog rada daje nam prostor da otvorenog uma razmislimo, presaberemo se i definišemo svoje ciljeve. Ja jako volim Senekin citat  „Ako ne znaš u koju si se luku zaputio, ni jedan vetar ti nemože pomoći!“. Da bi nam svima ova 2011 bila uspešna moramo se orijentisati ka definisanju ličnih ciljeva iz kojih će kasnije mnogo lakše biti definisani poslovni i svi drugi ciljevi.

S.M.A.R.T.

Kada govorimo i o kreiranju ličnih ciljeva možemo se poslužiti poznatom S.M.A.R.T. (pametnom) alatkom.  Često korišćena reč S.M.A.R.T. je akronim od engleskih reči specific, measurable, attainable, relevant i time bound/framed. Ona se može koristi u različitim prilikama kada je potrebno definisati neki cilj. To mogu biti  projekti, komunikacijske strategije, advocacy strategije …  probajte da napišete svoj lični SMART cilj. Jedan od modela koji mi u Centru modernih veština koristimo je  rečenica npr. Ja ću  (šta uraditi – glagol) u/do  (vremenski rok) kako bih (svrha).


Planiranje

Opet druga misao kaže da je cilj bez plana samo želja. Zato kada ovako jasno i precizno postavimo ciljeve onda nam nije teško da isplaniramo put koji treba da pređemo kako bi ih ostvarili. Planiranjem postavljamo strukturu vremena koje je pred nama. Tada tačno znamo šta su nam prioriteti. Planiramo aktivnosti i zadatke od važnosti i značaja. Ključna  je efikasnost koja nekima više, nekima manje, tako nedostaje. Da ne bude zabune ne mislim ja ovde samo na pravljenje poslovnih ciljeva , već mi treba da sagledamo  sve oblasti našega života. Tako svoje ciljeve možemo postaviti u kategoriji lični život, znanje, posao, brak/veza, finansije, kuća/stan, društveni angažman… Definisanjem ciljeva i planiranjem njihove realizacije postižemo da u stvari sebi kreiramo život kakav želimo. To se naravno odražava i na naše unutrašnje zadovoljstvo i optimizam koji su nam preko potrebni u ovoj godini. Ako kažemo da nam je cilj da nedeljno provodimo više vremena (specifično npr 4 sata) sa porodicom onda mi u svom nedeljnom rasporedu moramo pronaći tih 4 sata. Kada kažemo provoditi ne mislimo samo fizički biti prisutni već što kvalitetnije i sadržajnije provoditi zajedničko vreme.  Istrajavanjem iz nedelje u nedelju mi postižemo ostvarenje tog cilja. Ako nam je lični cilj bolja fizička kondicija onda moramo krenuti da radimo vežbe ili da idemo na neki program fizičkih aktivnosti.

Neke od grešaka

Ono što se u ovom celom procesu često desi je da ili postavimo opšte ciljeve koje kasnije ne možemo da izmerimo ili nerealno sagledamo kontekst da li je naš cilj uopšte dostižan u zadatom kontekstu. Tada nam ciljevi postanu želje i onda je jako teško dostići ih.

Ja sam postavio i zapisao svoje ciljeve. Jedan od njih će sigurno biti da provodim više vremena sa princezama, da Milica ove godine nauči da vozi bicikl, da Tamara propliva i proskija sama, da Ani maksimalno pomognem oko specijalizacije, da završim svoj master.  Poslovni ciljevi su da počnem da vodim statistiku broja sastanaka i treninga, da treća konferencija DSOJ bude posećenija i kvalitetnija, da obiđem bar 30 odbora …  da li ste vi napisali svoje ciljeve?

NVO – Centar modernih veština

Komentari na tekst:

 1. djurovski83 каже:

  Kao i uvek odličan Miloš,sa pravim idejama u pravo vreme.

 2. Dudaelixir каже:

  Korisni saveti, nema šta! 🙂

 3. […] prvi gostujući post kod drage Verkic VN:F [1.9.7_1111]please wait…Rating: 0.0/10 (0 votes cast)VN:F […]

 4. Sandra Zmua каже:

  dobar post za početak radne godine 🙂

  • Verkic каже:

   Miloš je stvarno odabrao pravo vreme za jedan ovakav tekst. Veoma se ponosim što je baš ovde na ovoj našoj Džepnoj Veneri, hvala ti Sandra!

 5. […] bez odgovora.  Bilo je i telefonskih poziva ali sve to spada u rok službe. Gostovao sam kod Verkić, bio ponosan kada me je Varagić linkovao, išao na bolger tour u Nemačku .. sve u svemu […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge