„Niko ne voli biti sam, pa ni cveće“ govorio je čika Dušan!

„Tužan zadatak danas imam. Oprostiti se od našeg dragog čika Dušana. Pitala sam se da li ću umeti, da li ću znati da iskažem svo ono divljenje i poštovanje koje osećam  prema njemu, ipak,  verujem da ćeš  mi oprostiti na ovom neveštom pisanju jer sam sigurna da znaš  da je svaka reč pisana srcem i da dolazi duboko iz duše. „

Bile su ovo reči kojima sam se zadnji put obratila našem dragom eko čiki, našem čika Dušanu o kojem sam na ovom blogu pisala u par navrata.

Čika Dušan nije više među nama. Njegovim odlaskom mnogo smo izgubili.

Bio je u penziji ali ni tada nije sedeo. Nije umeo da sedi. Mnogo toga je radio i mnogo toga je napravio. Postao je naš dobro poznat eko deka. Pravio je prava mala remek dela. Mozaici u njegovom dvorištu govore više od bilo koje reči. Postoji li neko da je prošao  Radišićevom 74 a da nije zastao, da nije iskazao divljenje i poštovanje prema delu ovog izuzetnog čoveka?

 Čika Dušan, naš eko čika,  bio je neko ko je obeležio život svih nas na svoj način. Govorio je :

– Voleo bih još do zime da napravim od male letnje kuhinjice neku vrstu zimske ostave za cveće, tako da u toku zime budu na adekvatnijem mestu. Imam i malu pećku, te bih  za vreme onih najhladnijih dana i podložio   malo.

I danas se sećam svega što  si mi pričao  kad sam bila kod tebe i tvoje Dušanke. Zatekla sam te u zadnjem dvorištu  kako ravnaš prostor  koji si popločao starim   šestougaonim pločama.  Govorio si:

– Dobro će nam doći za pijuckanje hladnog piva dok se nešto krčka u kotliću.

Mislio si o svemu. Sve si znao iskoristiti. Čak i zemlju. I ona nije bila višak jer trebalo je izneti napolje i posuti svuda  gde se nalaze neke rupe, da ih  popuniš.

– Ljudi prolaze biciklom, nije zgodno kad točak upadne iznenada, pogotovo noću.

Kad me neko bude pitao ko je čika Dušan reći ću:

– Čovek koji je voleo spajati ljude, čika Dušan je u svom životu bio i matičar, čovek koji je voleo umetnost, obožavao prirodu i voleo mladost, čovek koji je razmišljao o svemu.  Kod njega je i svako cveće moralo imati svoga para.

– Niko ne voli biti sam, pa ni cveće!

– I pamtiću sve to. Čovek koji nije  mogao  sesti i reći, sad sam završio, jer za njega posao nikad nije bio  gotov. Treba ponešto opleviti, napraviti, počistiti. Svaki dan  bi počistio celu ulicu, ispred nekih desetak kuća, pokupio sve papire, najlone, razni otpad, plastičnu ambalažu. Da li se to može zaboraviti? Pamtiću i one tvoje papiriće koje si mi pokazivao a  na kojima si pisao stihove. Male, kratke ali koje su me se zaista dojmile.

Sećam se i dečice  „Čuvari prirode“, koja su dolazila donoseći ti razglednicu sa zelenim srcem koje se smeši. Sećaš se, bilo je to 05. 05. 2010. godine?  Na poleđini su napisali:

– Veoma ste marljivi i redovno uređujete okolinu kuće. I dalje čuvajte prirodu, jer bez nje nema života !!! S poštovanjem    ČUVARI PRIRODE. …………?

Na nama je, na svima onima koji smo te poznavali da nastavimo tvoje delo, da naučimo da volimo i čuvamo prirodu onako kako si nas učio.

Ja verujem  da si ti  sada,  tamo gore,  okružen predivnom prirodom, mirisnim cvećem, da je sve na svom mestu, baš onako kako ti voliš a  da ti sediš pored svoje Anice, da joj  šapćeš na uvo,  tiho, nežno, da se zajedno sećate onih dana kad ste se upoznali, ti glumac amater, ona šaptač u pozorištu.

Neka ti je laka zemlja!

Komentari na tekst:

 1. Iva каже:

  Kako rekoste u poslednjem stihu, neka mu je laka zemlja.

 2. Branko Baćović каже:

  Imao je lep vrt… i zid mi se svidja…
  teško je prihvatiti da ih više nikada nećemo videti…

  Ovih poslednjih dana je izgleda vreme za odlaske…
  I meni je otišao super kolega sa karatea…
  Čitao sam „Lava“ i na pogrebu…
  Bilo je veoma dirljivo…
  http://thetransformationblog.wordpress.com/2011/06/29/bio-jednom-jedan-lav/

  Možda će se njih dvojica sresti na nekoj livadi… tamo negde… gore…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge