Nova kategorija na blogu #verkic_rucni_radovi!

U životu sam mnogo toga radila, pa tako i razne ručne radove. Štrikala sam ili plela kako ko voli, heklala, vezla, izradjivala goblene, šila, pravila  makrame pa čak i ručno čvorovala tepihe i tkala krpare. Do sada sam sve to radila isključivo iz zadovoljstva i za ličnu primenu kao i za poklone svojim prijateljima, jedino sam goblene,  nekad davno,   izradjivala za novac.

Bili su  isključivo Vilerovi i to ako se dobro sećam kockicu sam naplaćivala  5 dinara, a bod 🙁 1/1.  Oni koji imaju iskustva u izradi znaju šta to znači. Ono najsitnije. Dogovorim ja tako cenu, ženica mi donese konac, šemu  i materijal i ja sva sretna. U tom momentu beše to solidna svotica. Medjutim,  za izradu je potrebno vreme 🙂 Radim ja tako, bockam i kad konačno napravim,  dinar ne vredi više ništa tako da sam mogla samo malo sebe počastiti nekom sitnicom. Medjutim, uživala sam gledati neki završeni rad. Ponosna sam bila uvek kad bi ga neko pohvalio.

Sećam se tako jednom. Pravila sam devojku s kozom (tako se zove goblen).  Naravno počne se odole i nema baš mnogo preskakanja, jer ne daj Bože, preskočiš jedan bod, ne odbrojiš dobro i ne ostane ti ništa drugo  posle nego da paraš. Ništa se dalje ne bi uklapalo. Tada, celu jednu noć (obično sam noću i radila) sam uporno išla po sredini gore, pa gore, sve dok nisam došla do očiju devojke. Žarko sam želela videti kako će izgledati  njene oči 🙂

Raspričala se ja kao i uvek 🙂 Da ne dužim pokušaću Vam deo svog znanja i iskustva u izradi ručnih radova   preneti  u ovoj kategoriji, možda će neko od Vas dobiti inspiraciju ili želju da se isproba u tom poslu.

Danas ću Vam dati šemu, koju sam,  nećete verovati,  uradila u Excelu, zatim isekla i napravila sliku od nje 🙂  . Malo rada, ali ništa ne može biti teško kad se želi uraditi.

Kad kliknete na šemu dobićete samu sliku, koju po potrebi možete uveličavati koliko puta želite.

Kako vidite ovo je samo jedan ćošak, naravno svaki stoljnjak, salveta, tabletić ima 4 ćoška, na Vama je da nastavite.

Kada je uradjeno bodom krstića ovako izgleda kao na slici dole. Ovaj tabletić ima ravno 30 godina. (čak se vidi malo je i flekav, ali posle toliko godina kako ne bi i bio – sačuvala sam ga samo radi šeme).  Mnogo mlada sam bila kad sam ga uradila, al’ je jedan od jednostavnijih radova pa sam ga baš zbog toga i izabrala, ali, što da  ne kažem istinu 🙂 , najlakše mi je i najbrže bilo napraviti šemu za njega.

Sretno sa radom!

Komentari na tekst:

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Škrabalica and Ivana Jovanović, Vera Mladjan. Vera Mladjan said: Malo kreativnosti 🙂 Novi blog post"Nova kategorija na blogu #verkic-rucni-radovi!" http://bit.ly/a4euen #verkic […]

 2. dudaelixir каже:

  Svaka ti čast na ručnim radovima! Mene i sestru je naša baka, sa kojom smo živele u zajedničkom domaćinstu, naučila svim mogućim ručnim radovima. Ja sam, kao devojka, radila tapiserije, ali ni jednu nisam sačuvala. Mama je neke vezove naše dugo držala po ormanima, ali su razvukli, tj. razvukla ih naša deca, igrajući se. Od svih radova, danas samo šijuckam, najviše za svoje potrebe i tako malo za parice, ali samo jednostavne stvari! (od kada čuvam onog malog andjela, baš i nemam vremena za sve navedeno)! 🙂

  • verkic каже:

   I kod mene je slabo toga ostalo. Kad god je kome bio rodjendan, godišnjica ja nešto ispoklanjala i na kraju….no nadje se još ponešto.
   Lepo je naučiti raditi ručne radove, ostaviti ih svojoj deci. Znam koliko je to njima posle draga uspomena koju zaista ljubomorno čuvaju.
   Znam da si zauzeta, ali bar ponekad pronadji malčice vremena i podseti se kakvo je zadovoljstvo kad završiš neki rad. Ako šiješ, onda sigurno to znaš.
   Ja onako gotovo, bezobzira šta je u pitanju, dignem, pogledam, stavim na sto pa se malo odmaknem, pa……zaista uživam u svojih ruku delu, verujem da si i ti takva.
   Poljubi tog malog andjela i kažu joj da joj poljubac šalje jedna teta koja je čula da je ona mnogo dobra. 🙂

 3. Ivana70 каже:

  Хахаха! Ти си фантастична!

 4. SanjaKokica каже:

  Znači – moćna si! Pravi šeme u excelu!!! Napravih se tabela milion ali mi još nij pala šema na pamet!!! Bravo!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge