Prsluk – mala škola pletenja – #Verkic

Obećah ubrzo nešto novo a obećanja se moraju održati……… krećemo!

Za prsluk koji sam napravila trebalo mi je 15 deka vune i igle broj 4. Pri izradi koristila sam dve vrste pletenja. Najobičniji ravan – prav bod koji znate već kako se radi (sa lica svi redovi i sve petlje pravo, a sa naličja obrnuto – jednostavno zar ne 🙂 ) i kod onog braon dela gore KOSI RUPIČASTI BOD koji se plete na sledeći način:

1. red i svi neparni redovi: sve petlje pletu se pravo.

2. red:  * 3 petlje obrnuto (mada sam ja radila 5, znači razmak izmedju rupica možete odredite sami po želji),  jedan navijutak, 2 petlje uraditi zajedno obrnuto *

4. red i svi parni redovi: kao drugi red, pomerajući dezen za jednu petlju (početi red sa 4 petlje obrnuto).

Ono * ne moram više objašnjavati šta znači, ali ipak da ponovim 🙂  ponoviti sve radnje od * do * !

Možda bi bilo  dobro pre nego nastavimo sa prslukom da malo probam pojasniti OSNOVNE BODOVE koje sam do sada koristila, naravno ovo je  za početnike, sve one koji se žele oprobati  u štrikanju.

Prava petlja

Igla na koju su namaknute petlje stavi se sleva a nit se prebaci iza pletiva. Zatim se desna igla uvodi sleva na desno u prvu petlju na levoj  igli. Konac se prebaci na desnu igli a zatim se izvuče iz prve petlje koja se, onda, pusti da spadne sa leve igle. Uhhhhhhhh! Nije jednostavno ovako objasniti. 🙂

Obrnuta petlja

Držeći sleva iglu na koju su namaknute petlje i prebacivši nit ispred pletiva, desnu iglu uvesti zdesna nalevo u prvu petlju na levoj igli. Držeći levu iglu ispred desne igle, prebaciti nit na desnu iglu odozdo nagore. Zatim izvući nit stavljajući desnu iglu iza leve sa koje se, zatim, ispušta petlja. Da bi se plelo obrnuto , neophodno je stalno držati nit ispred pletiva.

Navijutak

Navijutak u stvari proširuje pletivo za jednu petlju ali ne predstavlja pravo dodavanje pošto ga obično prati oduzimanje jedne petlje. On se može uraditi na više načina ali treba voditi računa kako jer često ima osnovnu funkciju za neki bod.

Navijutak posle prave petlje

Kada se navijutak radi posle prave petlje a pre druge prave petlje, nit treba staviti ispred desne igle a zatim iznad iste igle pa se na taj način dobije prava petlja. Ako se želi navijutak uraditi posle prave petlje a pre obrnute, nit treba staviti ispod desne igle, voditi je, zatim, iznad, pa opet ispod i na kraju iznad iste igle. Na taj način nit je potpuno umotala iglu.

Navijutak posle obrnute petlje

Kad se radi navijutak posle obrnute petlje a pre prave petlje, nit se stavi iznad desne igle i normalno se uradi prava petlja. Kad se radi navijutak posle obrnute petlje a pre druge obrnute petlje, nit se stavi iznad desne igle a odatle ispod nje praveći tako put omotaj oko igle.

Kad smo već kod navijutaka da spomenemo i:

Višestruki navijuci

Dvostruki, trostruki, itd… navijuci prave se na taj način što se nit omotava više puta u smeru kao kod običnog navijutka.

Htedoh ja na početku pisati ovde i o dodavanju, oduzimanju i završecima, ali ipak, u jednom drugom postu,  inače ćete me zadaviti 🙂 Gore, dole, ispred, iza, ma i sama se nešto zbunih čitajući, ali, to vam je što vam je 🙂 Pokušajte!

A sada prsluk. Za ukras na njemu palo mi je na pamet da napravim jednu pletenicu i da je uvučem u rupice. Predpostavljam da je većina ovo radila, ali da ponovimo.

Pletenicu ne možete sami raditi. Potrebno  je da vam neko pomogle. Uzmete jedan kraj niti vune vi u ruke a drugi kraj vaš „pomoćnik“ i okrećete je u ruci. Ovde morate voditi računa da sama nit bude dovoljno dugačka da bi vam dužina pletenice odgovarala. Za  dužinu na prsluku moja unuka i ja smo bile udaljene 4 metara. Pri uvrtanju ja sam vrtela na jednu stranu a ona na drugu. Kad je nit bila dovoljna uvrnuta, presavila sam je na pola i zavezala čvor na jednom kraju i ……. to je to!

Gombice…. sigurna sam da su ih mnogi od vas pravili  do sada. Ima više načina, medjutim meni je najjednostavniji onaj moj koji sam naučila od svoje mame. U zavisnosti od željene veličine gombica  na dva, tri, četiri prsta uzmete i namotate što više vune. Od broja namotaja gombica će vam biti deblja ili tanja. Zatim, na sredini dobro zavežete i stegnete.

Kad ste to uradili, ostaje vam samo da makazama na sredini isečete niti i da lepo obradite samu gombicu.

Sam prsluk u mojoj kreaciji, na kraju  izgleda kao na slici ispod.

Ne znam koliko vam se dopada, ali u prirodi  je zaista sladak 🙂 Nisam stigla da ga prepeglam i sredim još po koji detalj jer želja da vam ga pokažem je bila mnogo jača 🙂 Moram  reći da se oseti zaista ogromno zadovoljstvo kad držite gotov predmet koji ste izradili svojim  rukama.

Uskoro nešto novo!

Komentari na tekst:

 1. Charolija каже:

  Ti si u zadnje vreme mnogo vredna. Imala sam želju da ispletem sebi jedan džemper, lično i personalno, ali nemam vremena tako da će to da ostane da čeka. Svaka čast Verka, samo napred. 🙂

 2. SanjaKokica каже:

  Vidi, meni je ovo špansko selo ali prsluk je sladak 🙂 Od svega – gombice bih sigurno umela napraviti!!! 😉

 3. SanjaKokica каже:

  Verka…što me moderatizuješ?! 😉 😉 Vadi me odatle! 🙂

 4. SanjaKokica каже:

  Ups, tu je, sori, briši ove komentare 😆

 5. AnaM каже:

  Ovo je mnoooogo teško:))
  Možda ja imam pogrešne ruke, ništa ne znam:))

  • Verkic каже:

   Nije teško mila, pokušaću u novim postovima malo više, jednostavnije i slikovitije pojasniti detalje onoga što radim, samo da ovaj moj komp. proradi 🙂

 6. veshtichanstvena каже:

  Verkić, dobro nam se vratila ))))))))))))))))))))))))))
  Divno je što si ovde sa nama 🙂 🙂 🙂
  Prsluk je stvarno sladak, možda ti otvoriš i neku butigu )))))))))))))

  • Verkic каже:

   Nisam još, no nekako uspevam doći na kratko do kompjutera 🙂
   Hvala za prsluk, eto da se pohvalim da sam ga već uspela prodati, cena je bila simbolična ali bila je to prva moja zarada od 300,00 dinara i onaj rupičasti šal za 200 dinara 🙂 . Doneli ste mi sreću svi vi!!!!

 7. Dudaelixir каже:

  Postala si prava majstorica u pletenju! Sladak je prsluk, zaista! 🙂

 8. Ivana каже:

  Da li bi neko mogao da mi kaze koliko je potrebno vunice za prsluk na kopcanje ne mnogo dugacak? Hvala

  • Verkic каже:

   Naravno Ivana 🙂 Za prsluk veličine 38 dovoljno je 300 gr vune.
   Količina zavisi od debljinje vune i igala sa kojima se plete. Kada kupuješ vunu pogledaj na etiketi uvek piše sa kojom veličinom igala se štrika.
   Recimo meni je za bolero prsluk trebalo oko 300 gr, tačnije kupila sam 2 štrenglice od po 200 grama vune i ostalo mi je malo (otprilike 100 gr, mada moram reći nisam merila). Koristila sam igle veličine 3,5.
   Trenutno pravim isti takav, samo baš bolero, znači sa rukavima, na samom kraju sam a potrošila sam oko 500 grama.
   Nadam se da sam ti bar malo pomogla, srećan rad!

 9. posao каже:

  Jako dobar blog sa jako puno korisnih informacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge