Školjka tepih #verkic_rucni_radovi

Počeh juče sa običnim vezom na leakrilu a danas već krenuh na  nešto mnogo veće, lepše, nešto na šta sam izuzetno ponosna a to je jedan tepih  koji sam izradila pre 15-tak godina. Napravila sam ja njih još, ali ovaj je za mene nešto zaista posebno.

Ručno čvorovan je. Na jednom  kvadratnom metru ima 180.000 čvorova.  Radjen je na  posebnom elektropneumatskom razboju. Sve se ručno radi, sem što kirkit sabija svaki red čvorova sa 10 bari. Možete zamisliti tu jačinu sabijanja i gustinu tepiha, a tek težinu? Svaki put kad ga dignemo, mom suprugu preti dobijanje bruha 🙂 .

Sad,  mnogi će reći pa dobro, zar je to nešto tako baš za……. ne znam kakvo hvaljenje. Treba imati razboj, znati ga nasnovati, vezati čvorove, malo utrošiti vremena  i eto to je svo znanje. E, pa sad ću ja vama sve lepo da  ispričam,   budite samo malo strpljivi.

Kako ja ništa „normalno“ – uobičajeno baš i ne volim, naučila  Verkić na svašta,  samo ne normalno,  poželela sam i drugačiji tepih. Da, znamo svi, postoje kockasti, pravougaoni, okrugli, ovalni, ali ne,  ja sam želela drugačiji. I smislih 🙂 (nemojte zaboraviti da je ovo bilo pre 20-tak godina kad …)

Ne mogu da odolim a da vam sve ne ispričam. Gledala sam jednu  burdu i videla lepe setove za kupatilo 🙂 . Svašta tu beše. I poželih ja takav tepih.

Nasnovala sam razboj 2 x 3 metra, uzela flomaster i na njemu, na osnovi,  nacrtala oblik  kakav sam želela – oblik školjke. Slika je odmah ispod ovog teksta pa ćete imati priliku videti kako to izgleda. Sto sam sklonila u stranu tako da se vidi ceo.

E sad, zaželih ja još nešto. Kao što vidite sve su ovo nijanse zelene boje. Pronadjem koje su mi odgovarale, ali sam želela da se ta „školjka“ kako sam je ja nazvala već tada,  razlikuje, da ima žljebove. 🙂 , da se na neki način odvaja i po tome.  Nakon izvesnog vremena smislih i kako. Pokušaću opisati.

Tepisi se rade tako što se na provučen red potke veže red čvorova. Zatim opet red potke i tako redom. Kad bih došla do dela gde jedna nijansa prelazi u drugu ja na tri žice osnove nisam vezala čvorove nego od početka do kraja tepiha  provlačila bih samo potku (za one koji ne znaju na taj način se tkaju krpare) i dobih ja svoje žljebove 🙂 Nije bilo jednostavno verujte mi, trajalo je dugo. Za nekih desetak sati radi mogla sam uraditi svega par santimetara u visinu. Koliko god bi ja išla u visinu oni bari bi ga uporno sabijali dole 🙂 , ali uspeh ga završiti.

Da bi videli da je zaista ručno čvorovan snimih i zadnju stranu tepiha gde se vidi potka, čvorovi, gde se vidi da nema nikakve lepljene mrežice kao kod mnogih današnjih kupovnih i gde se vidi i onaj žljeb od tri reda osnove na kojem nema čvorova. 🙂

Ono svetlije što vidite su čvorovi, a tamniji uži deo je potka.

Ne znam da li je neko imao priliku da ovako nešto uradi, verovatno jeste, nisam nikakav inovator, ali meni se izuzetno svidja i preponosna sam kako izgleda. Žao mi je samo što sada nemam  razboj, ubedjena sam da bih predivnih stvari mogla da napravim.

Komentari na tekst:

 1. zelenavrata каже:

  Meni se svidja sto je zeleno, ostalo ne znam sta psujes 😀

  • verkic каже:

   Volim da Vam odgovaram čim vidim komentar, pa ubij te me 🙂
   Zelenko znadoh ja i tada da ću te upoznam, pa eto da napravim nešto što će se i tebi svideti. Viš’ Verkić baba Vanga 🙂

 2. Ivana70 каже:

  Свака част! 🙂

 3. nastasja каже:

  ooOoOoo … ovo si ti pravila ?? pa neverovatno… ovo bi za mene bilo spansko selo 😀 bas je lep! i svaka tebi cast zeno draga! 😉

 4. crnaperla каже:

  Svaka čast. Prelepa je stvarno 🙂

 5. […] This post was mentioned on Twitter by Jelena Glisic and Natasa Tasic , Vera Mladjan. Vera Mladjan said: Novi blog post "Školjka tepih #verkic_rucni_radovi" http://bit.ly/d6TTv6 #verkic […]

 6. milininsvet каже:

  Ej Verkic, pa iznenadila si me,cuda pravis.Na kakvom si to razboju tkala?

  • verkic каже:

   Elektropneumatskom razboju za ručno tkanje tepiha. Bilo ih je svega 10 takvih tada kod nas. Patentirani su i zaštićeni od strane tri inovatora, sad, da li ih danas ima više ne znam. Nisam više u kontaktu sa njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge