Eto toliko da se zna! Somborsko Narodno Pozorište – predstava – Kate Kapuralica

Septembar nam kuca na vrata te me podseti da sam u jednom svom članku obećala sama sebi Ponovo ću uživati u predstavama Somborskog Narodnog pozorišta!!! U životu sam uvek mislila da onome ko zaista ima ogromnu želju ta želja mora  i  da  se ispuni.  I dalje u to verujem, ali hajde da se ja, kao Somborka, ovog puta malo pohvalim našim Pozorištem jer njegove predstave prelaze i brišu granice i medju državama. Ovo nije puka hvala,  to dokazuju i naša gostovanja u  Mađarskoj, Austriji, Makedoniji, Slovačkoj, Bugarskoj, na Kipru, u Sloveniji, Rusiji, Ukrajini i Crnoj Gori kao i  brojne osvojene nagrade na festivalima.

Nemoj samo sad da opet po nekim forumima pročitam kako mi Somborci nismo zainteresovani za kulturu.  🙁 Naravno da jesmo, ali vreme u kojem živimo ne ostavlja nam „prostora“ za kulturu.  Na svu sreću postoji internet i dogod ne budem u mogućnosti ponovo da sednem u jednu od loža našeg prekrasnog pozorišta,  njegove predstave, osvojene nagrade i priznanja pratiću putem interneta.

Od 1993. godine naše Pozorište  svaku svoju sezonu završava na zaista spektakularan način – festivalom Pozorišnim maratonom koji traje tri dana i noći gde se, jedna za drugom, smenjuju  predstave  koje su premijerno izvedene u prethodnoj sezoni. No pored naših,  tu su  i predstave gostujućih pozorišta, pozorišnih grupa i studenata dramskih fakulteta.

13 – tog juna ove godine sada već tradicionalnim cvetnim vatrometom se završio 18 – ti po redu pozorišni maratom koji je trajao od 9. do 12. juna. Kraj maratona je obeležen izvodjenjem, kako je mnogi nazivaju, kultne predstave „Kate Kapuralica“ Vlaha Stulija u režiji Jagoša Markovića.

Zaljubljenici u daske koje život znače, svi oni iskreni ljubitelji pozorišta su sigurno do sada imali priliku čuti za ovu predstavu  jednu od  najpoznatijih i najizvođenijih  predstava u istoriji Narodnog pozorišta Sombor koja je premijerno izvedena  12. 05. 1995. godine.  Prva postavka ove  komedijje je u prve dve godine doživela, nećete verovati čak 100 izvodjenja i bila je jedna od najnagradjenijih predstava – čak 33 puta. Impozantno, zar ne?

Za manje od tri godine  Somborci su je izvodili  u mnogim gradovima  Srbije počevši od Beograda i Ateljea 212, te  u Beogradskom dramskom, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom, medjutim,  sećate se, rekoh ja da naše predstave brišu granice, tako je izvodjena i na Kipru, u Beču,  Skoplju, Podgorici, Budvi, Herceg Novom.

Nakon 117 izvodjenja u kojem je predstavu videlo više od 34.000 gledalaca predstava je skinuta sa repertoara, da bi maja ove godine  bila  obnovljena i vraćena na repertoar i sa njom je ansambl našeg Pozorišta učestvovao u  avgustu ove godine na  drugom  po redu Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Tvrdjava teatar“  održanom u Smederevu.

Festival je trajao 10 dana.  Za to vreme gledaoci su videli ukupno 12 predstava a naša (s velikim ponosom kažem ovo NAŠA) Kate Kapuralica je 20-tog avgusta  od strane stručnog žirija osvojila tri od ukupno četiri najveća priznanja. Zar ovo nije dokaz da je Sombor grad kulture? Još uvek sam kivna na ono pročitano na jednom forumu, ne zamerite! 🙂

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Saša Torlaković za ulogu Luke, nagradu za najbolju režiju dobio je Jagoš Marković za režiju predstave “Kate Kapuralica” Vlaha Stulija u izviđenju naravno koga drugog nego našeg Narodnog pozorišta Sombor i treće priznanje je nagrada za najbolju predstavu.

Predstavu nisam imala zadovoljstvo ni jednom videti te ne mogu komentarisati svoje vidjenje iste, ali zar ove nagrade i priznanja  ne govore sve? O samoj predstavi malo više možete pročitati OVDE.

Za sam kraj mislim da svi akteri ove predstave zaslužuju da budu navedeni:

Reditelj i izbor muzike JAGOŠ MARKOVIĆ
Scenski govor Dr. Ljiljana Mrkić-Popović
Kostimograf Bo žana Jovanović
Korepetitor Svetozar Saša Kovačević

U predstavi igraju:

SAŠA TORLAKOVIĆ – Luka


BRANKA ŠELIĆ – Kate


BILJANA KESKENOVIĆ – Mare


TATJANA ŠANTA TORLAKOVIĆ – Pavle


SLOBODAN TEŠIĆ – Luko
RADOJE ČUPIĆ – Tivulin
VLASTIMIR VELISAVLJEVIĆ – Kandje
TANJA BERMEL – Marica

Toliko za sada. Ova Verkić, ponosna  Somborka,  svima kaže da mi Somborci volimo  naše Pozorište. Znamo da imamo izuzetne glumce i da možemo,  zaista ni jednu predstavu ne bi propustili! Eto toliko da se zna!!!

Komentari na tekst:

 1. Caca каже:

  Kad se samo setim prvih godina Pozorišnog maratona i onih ludih žurki do zore u Godou! Drago mi je da je Kate obnovljena i da ponovo osvaja nagrade. Imam samo jednu malu ispravku – Radoje Čupić igra Tivulina (mislim da ti se potkrala slovna greška :)))

  • verkic каже:

   Caco, hvala ti, ispravljeno!
   Hvala na komentaru i primećenoj grešći. U pravu si, prelepo nekad beše, ali isto tako sam ubedjena da ću ponovo moći uživati……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge