Knjiga koja se čita u jednom dahu! „Varljiva igra svetlosti“ – Snežana Pisarić-Milić

Sneg koji je sinoć padao u Somboru,  nije omeo  posetioce,  prijatelje i ljubitelje književnosti, da u velikom broju prisustvuju promociji romana VARLJIVA IGRA SVETLOSTI, somborske spisateljice Snežane Pisarić-Milić, u izdanju beogradske izdavačke kuće „Arte“ u Galeriji Gradskog muzeja Sombor.

Upravo ta igra velikih belih pahulja, pokazujući svu lepotu življenja, tu u ovom trenutku sadašnjosti,  nas je uvodila u  ono što nas čeka.

Stavljajući ovu sliku nakon promocije, gledajući dva razdvojena puta,  prosto sam videla baba Julu i Eminu……. njihove živote…… u trenu počeh i sama razmišljati o smislu života……

Domaćin promocije ove knjige, Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor,  u uvodnoj reči je izmedju ostalog, istakao podatak da je autorka romana Varljiva igra svetlosti,  Snežana Pisarić—Milić, dobila za svoj prvenac,   prvu nagradu na konkursku za prvu knjigu Narodne biblioteke u Smederevskoj Palanci, što  već samo po sebi dovoljno govori o vrednosti  romana.

Upoznavajući nas sa samim romanom Čedomir Janičić je jednostavno rekao:

„……..Dva života, dve žene u jednom danu. Uživaćete u čitanju i želećete knjigu pročitati odmah, jer ona se čita u jednom dahu……. Čitajući, prosto ćete,  u svakoj rečenici, u svakom poglavlju očekivati Snežaninu poentu….“

O autorki i romanu  govorio je i Miodrag Jakšić, glavni urednik izdavačke kuće „Arte” iz Beograda i državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu.

„……Ja sam siguran u uspeh ovog romana koji je napisan veoma jasno, bez suvišnih sitnica, opisi su joj veoma ubedljivi……….. Mi kao izdavačka kuća,  kandidovaćemo je još za neke nagrade……“

Đurđica Mijatović čitala je odlomke romana uz  pratnju duo gitara koje su svirali Darko i Bojan.

Ono što sam čula,  što sam osetila,  ne samo u tom trenu nego i par časova nakon promocije,  bilo je toliko jako, toliko svakidašnje…….. umesto Emine  bila je, tu ispred mene,  Ana, Maja, Vesna…….. bila je to jedna od mnogobrojnih današnjih žena koje život nije mazio…….. koje……..

Sanja R. Petrović, književnica iz Novog Sada je dala kratak opis romana istaknuvši na samom početku  da je to roman koji se čita u jednom dahu.

„- Reč je o priči koja je nenametljiva, neopterećujuća i koja u centru svog interesa postavlja savremenu ženu/žene prema kojima se život nije ponašao blagonaklono. Celokupna radnja romana smeštena je u jedan dan, rekla bih sudbonosni. Slučajni susret dveju žena, njihova ispovest, uzajamno razumevanje i vidanje rana pomoći će jednoj da se vrati na pravi put, drugoj samoću da olakša. Roman Snežane Pisarić Milić napisan je konciznom rečenicom, sa dve fokalizacije (tačke gledanja), i predstavlja jedan vid studije o nalaženju smisla života. Baba Jula, sa dugim životnim stažom i sakupljenom mudrošću naučena da u sebi sreću traži i živi za trenutak, za sadašnjost, a prošlost ostavi za sobom sećajući se samo lepog, nasuprot Emini, koja sav svoj teret prošlosti, patnju i dileme, vuče sa sobom ne nalazeći duševni mir. Kroz njihovu ispovest vidimo kako je život na njima oštrio kandže ostavljajući duboke šare. Svaka od njih ih drugačije prima i drugačije nosi. Baba Julina priča će pomoći Emini da lakše prihvati ono što ne može menjat i da skupi hrabrost i promeni ono što može. Jačina ovog romana je u tome što nas uči kako da nađemo smisao života, kako da se oprostimo sa prošlošću da bi mogli da živimo sadašnjost. Bežeći od problema ne rešavamo situaciju jer ma gde otišli ponovo ćemo se suočiti sa istim….“

Snežana Pisarić Milić, autorka ovog romana, rođena 1964. u Srebrenici, po struci je diplomirani ekonomista, sada živi i radu u Somboru.

„…..Sombor je sad moj grad, tu su ljudi koje ja volim, ovde je moj dom jer ja drugoga nemam“, reči su naše somborske spisateljice.

Igru svetlosti, naša Snežana, vidi kao igru života i svega onoga što nam život nosi, svetlost je put za ostvarenje, varljiva,  varljiva objašnjava na veoma jednostavan način:

„……..čini mi se nekad da je sve jasno, da znam odgovore, a onda, odjednom sam opet na početku……….Knjigu sam napisala pre 10-tak godina i na neki način je bio moj rastanak sa prošlošću……… živeli smo bajkovito, živeli smo u iluziji i odjednom se sve to srušilo…..“

„…..Balašević je u svojoj pesmi oslikao sve ono što ja osećam…….“

 

U današnje vreme,  stvarni razlog življenja i ujedno velika hrabrost je ne odustati od sebe. Roman, VARLJIVA IGRA SVETLOSTI nam upravo o tome govori.

25.  februara,   Galerija Gradskog muzeja Sombor bila je mesto gde su ljubitelji književnosti  kao i mnogo puta do tada,  mogli uživati u pisanoj reči. Galerija našeg Muzeja će i dalje biti mesto izuzetnih dogadjanja i mi Somborci treba da smo zahvalni na tome.

 

Nakon ove izuzetne večeri, ostaje mi jedino da sa na ovaj svoj način, pisanjem ovog blog posta,  zahvalim našem domaćinu, Čedomiru Janičiću, višem kustosu Gradskog muzeja Sombor, spisateljici Snežani Pisarić-Milić, autorki  romana,  Miodragu Jakšiću, glavnom uredniku izdavačke kuće „Arte“ iz Beograda, Sanji R. Petrović, književnici iz Novog Sada, Djurdjici Mijatović i gitaristima Darku i Bojanu na nezaboravnoj večeri.

Posebnu zahvalnost dugujem Viktoriji Lakatoš, PR-u Gradskog muzeja Sombor, koja na zaista izvanredan način zna najaviti sva dogadjanja, sve izložbe,  koje nam Gradski muzej redovno priredjuje i na taj način nam omogućava ne samo puko prisustvovanje  svim tim dešavanjima,  već nam na taj način obogaćujući naše živote.

Komentari na tekst:

  1. […] promocija knjiga, raznih izložbi, pozorišta (u petak konačno idem i u pozorište, itatatata ), pored pripreme i […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge