Letnja dešavanja u Somboru – Somborsko leto 2011

Noćas, 23.07.2011. godine,  održavanjem jubilarnog 15-tog Somborskog kotlića,  završen je jedan deo  letnjih dešavanja. Bogat program tokom cele nedelje razveseljavao je mnoge građane a najviše malu dečicu. Komentara je raznih kao i uvek. Ugoditi se svima nikad nije moglo. Međutim, ako želimo da budemo iskreni, Somborsko leto 2011 – te je bio pun pogodak. Malo nam vreme baš nije bilo naklonjeno,  jer sva događanja su se dešavala na otvorenom – na glavnoj ulici. Srećom, kiša je padala obično pre samog programa tako da se  u potpunosti održao.

O prvom danu i  samom otvaranju, već je bilo reči na ovom blogu. Sledeća tri dana obilovala su bogatim programom za decu. Ovoga puta neću da iznosim svoje utiske,  nikako ne bih uspela da budem objektivna. Uostalom, jedna slika – hiljadu reči, a ovde će biti i više od jedne 🙂

Utorak, 19. 07. 2011.

Kreativni studio „Svet magije“: oslikavanje dečijih lica, modelovanje balona. Nakon 22 časa, veče džeza, gostovao „Majamistry trio“ iz Novog Sada.

Sreda, 20. 07.2011.

Kreativni studio „Svet magije“ – čarobne letnje igre: sportski poligon, limbo, dance, laseri, ledene figure, gostovanje novosadskog sastava „Libertango“.

Četvrtak, 21. 07. 2011.

Kreativni studio „Svet magije“mađioničar McGregor, plesna škola „Ronda“ – plesna radionica za decu, DJ DANNY V Sombor.

Petak, 22. 07. 2011.

Otvaranje ulice „Starih zanata“, modna revija Ane Ilić Panjković, kreativni strudio „Svet magije“ – susret sa likovima iz bajke: Pepeljuga i  princ, nastup dečijeg hora „Šareni vokali“ , Sanja Bakić Sombor.

Subota, 23. 07. 2011.

Lutkarski studio „Pupeta“ – žongler i štulaš – animacije, „The Old Fisherman’s Blues Vand“, Novi Sad, Somborski kotlić, Tamburaški orkestar „Još ovu noć“, Ivana Selakov i bend.

Kako fizički jednostavno nisam uspela da  prisustvujem svim dešavanjima,  ne mogu da vam prenesem kompletnu atmosferu  svih ovih dana u Somboru.

Ne mogu a da ne spomenem i  da je  od 12. do 15. jula na dve lokacije u gradu:  u dvorištu Somborskog pevačkog društva na glavnoj ulici i u parku kod Županije, bio održan “Treći Sombor film festival”. Na programu su  bili tridesetak filmova: “Yugo”, “Milena”, “Bijelo dugme”, “AVALA: Rešenje ili propadanje”, “Stevan M.  Živković”, “Aplauz”, “Tarot Srbija”, “Dašak”, “Crap”, “Čovek koji je prodao planetu”, “Ukrštene reči”, “Five  minutes each”…

10. jula, nastupao je  francuski bend „Joke“, a u petak, 15. jula „So Sabi“ (Beograd).

U petak, 8. jula,   na rođendanskoj žurci kafe  kluba „Fijaker“  nastupao je beogradski „Koktel bend“, a  22. jula je gostovao  i  Ivan IvanovićAna Štajdohar.

Od 19. jula (trajaće punih 15 dana),  u svakom selu u okolini Sombora održavaju  se programi namenjeni deci, kao i izložba slika iz fonda Galerije „Laza Kostić“ i zabavno-muzički programi.

Druge subote u avgustu,  u Bačkom Monoštoru,  biće ogranizovan šesti “Bodrog fest”.  Biće tu radionice i programi za decu, fijakerijada, kulturno-umetnički program, koncerti tamburaških i rok bendova, kao i nastupi di-džejeva.

U  centru sela biće postavljeni štandovi sa proizvodima starih zanata i ostalih lokalnih rukotvorina. Svi restorani u mestu nudiće tradicionalna jela po izuzetno povoljnim cenama. U Domu kulture i Centru građanskih aktivnosti odvijaće se projekcije filmova sa tematikom zaštite prirode i Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“,
kao i izložbe fotografija iste tematike.

Tradicionalni 10. po redu, “Lemeški kotlić” biće održan 30. jula u centru sela. I ove godine kuvari će prezentovati svoje umeće spravljanja čuvenog Lemeškog junećeg paprikaša. Goste će zabavljati orkestar “Kruna” iz Subotice.

Somborsko leto  je započelo gostovanjem Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića. Nastupali su: Ana Bekuta, Bane Krstić i Garavi sokak, Milica Todorović, Bane Mojićević, Milan Prunić, Anđelka Govedarević, Ivana Šašić i pobednik Tamburica festa u Deronjama!

Sticanjem okolnosti upoznala sam sve pevače ovog putujućeg pevajućeg karavana. Ipak, najjači utisak na mene ostavio je Bane Mojićević, s kojim sam, nećete mi verovati,  pričala o twitter-u i  FB. Ni manje ni više nego  o tviteru. Pojma nemam šta je ovaj divan mlad dečko pomislio o meni,  ali sedeli smo dosta dugo pričajući baš o ovoj društvenoj mreži.

– Pevača je mnogo, može da traje a i ne mora.   FB je verovatno tebi mnogo zanimljiviji, ali twitter, tamo su prave informacije, tamo se  skupljaju ljudi koji…… ( ne bih ponovo sad pišući dalje da hvalim sve tviteraše).

– Verovatno ste u pravu, medjutim vremena je malo, tako da ne stignem sve a siguran sam da bi to mnogo vremena oduzimalo. Svoj FB profil sam zatvorio kad sam video koliko je lažnih naloga. Posvetio sam se pevanju. Za sada me ono ispunjava. Kasnje,  videćemo …..

Kako me je Bane zaista oduševio svojim ponašanjem i razmišljanjem,  pozvala sam ga da nam se pridruži na jednom od naših tweetup-ova.  Ovaj jednostavan dečko odgovorio je na odlasku:

– Samo me pozovite, biće mi zadovoljstvo da vam se pridružim!

Šta da vam kažem? Predivno je živeti u velikom gradu, mogućnosti su mnogo veće, dešavanja je sigurno u izobilju,  ali,  manje mesto ipak priža mogućnost prisustva većem broju  događaja. Jedino je problem pronaći ovakvo mesto kao što je naš Sombor. Sve nam je na dohvat ruke, sve je tu, praktično na jednom mestu, a mi smo Somborci smo neko ko uživa da organizuje …… e rekoh ja to već mnogo puta 🙂 .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge