Mi koristimo „nešto“ što ima ogromnu moć! Pomozimo da i drugi to shvate!

Nedelju dana nakon održavanja #TweetupSO_2,  konačno sve može da bude postavljeno, opisano, iskritikovano,  pohvaljeno,  na jednoj  strani, u jednom blog postu.

Naime,  juče je  Darko Đuran, učenik Srednje škole „Sveti Sava“  izmontirao sav video materijal snimljen sa ovog dešavanja.  Nova školska godina je počela, obaveza već na samom početku je bilo mnogo i zato sam sa velikim uvažavanjem strpljivo čekala.

Darko se pokazao kao vešt snimatelj, samo se nadam da će drugi put biti i malo brži pri montaži jer u internet svetu brzina je od presudnog značaja.

U prošlom blog postu sam govorila o tehničkim problemima. Sombor očito još uvek nije svestan značaja ovakvih edukacija i  okupljanja.

Ljudi jednostavno,  na spomen twittera i tviteraša ostaju potpuno ravnodušni.

Kad im kažeš da bar 20 laptopa mora da ima pristup internetu, prvo te belo gledaju kao da si pao s Marsa, a zatim dođeš u situaciju  da pola sata pre samog dešavanja, i pored svega što si im govorio,  imaš samo jednu net liniju 🙁 .

No,  zahvaljujući našoj izvanrednoj domaćici Jeleni, Domu učenika i Daliboru koji su se rastrčali, čak su otišli i ruter da kupe, ovaj problem je u zadnji minut rešen.

Drugi problem je bio u kameri. Koliko sam u onoj trci uspela da shvatim,  Darkova kamera nije mogla da se priključi na laptop, tako da smo koristili kameru instaliranu na laptopu.  Sada vam je jasno i odakle tako loša slika.

Nedostatak  povratne linije iz velikih mikrofona u laptop je jedini krivac za loš ton.

U tehniku se ne razumem, od svih tih silnih žica, kabela,  utikača,  bežala sam preskakajuću ih koliko god sam mogla. Zato je tu, na moju sreću,  bio Dalibor. Moram da priznam da sam ga i za najmanju sitnicu vukla za rukav 🙂

Dalibore, Jelena,  neizmerno vam sam vam zahvalna na strpljenju i  snalažljivosti!

Ipak, da mi krenemo na ono najznačajnije.

Sama ideja ne znači ništa ako nemaš pomoć u njenoj realizaciji.

I ovaj tweetup je imao izvanredne predavače, ali kad si aktivan na twitteru,  kad imaš veliki broj prijatelja i pravi predavači su tu!

Početak tvitapa, bar kada ga ja to organizujem,  mora da bude nešto posebno, pomalo neuobičajeno. Nešto što će učesnici da spominju, prepričavaju, pa i na taj način da pamte  sve ovo.

Želja mi je bila da  deca  budu aktivni   učesnici ovog tvitapa koji je njima bio i namenjen njima, te su dobili i konkretne  zadatke kojih su se oni veoma rado prihvatili.

Mali prostor u kojem su se održavala predavanja nam je pokvario pravi utisak svega onoga čime smo hteli da vas iznenadimo. Ipak, naša deca, naši  glumci 🙂 , iako su se saplitali o kablove i sudarali i svađali sa kamerom, iako su malo zaboravljali tekst koji im je dat samo dan pre, iako smo imali samo dve probe i to pola sata pre nastupa kad su već i Jasna Matić, Marija Laganin i Filip Andrejević bili stigli,  sa velikim oduševljenjem su odigrali kratki  igrokaz.

Ubrzo su nam se pridružili i Zubarica, Tamavickipcmaniac. Hvala na podršci!

Za tekst  igrokaza  posebno  se zahvaljujem  Amarilis,  koja ga je prevela sa engleskog, Charoliji koja ga je uobličila, skratila  i prilagodila i Korepetitorki koja je odmah ponudila svoju pomoć. Bez ove moje tri drage prijateljice, ovaj igrokaz ne bi iopšte bio prikazan i ostao bi samo moja nerealizovana želja.

U nastavku možete da pogledate  delove ovih interesantnih predavanja.

Predavač: Jasna Matić – „Kako su Internet i društvene mreže promenile naše živote i kako će ga tek promeniti „

 

Predavač: Dalibor Bazina – „Društvene mreže u službi mladih“

 

Predavač: Gordana Čomić – „Sve što želim da znam o internetu, a sramota me da pitam“

 

 

Da li je ovaj, drugi po redu tweetup, održan u Somboru, uspeo, prosudite sami.

Svako od nas, naravno svako na svoj način,  može da doprinese popularizaciji društvenih mreža i interneta uopšte. Čak šta više dužni smo to da uradimo. Mi koristimo „nešto“ što ima ogromnu moć! Pomozimo da i drugi to shvate!

Komentari na tekst:

 1. Miloš каже:

  Nažalost zbog obaveza koje sam imao uspeo sam da ispratim Gordanu Čomić. Da se nije čulo najbolje nije, ali nije bilo ni toliko loše bitno da se razumelo ono što se govorilo.
  Baš ću pogledati ovde priložene snimke, fino i natenane.
  Sve najbolje Verkić.

 2. Dragana Amarilis каже:

  Draga moja Verkić,

  konačno pronađoh malo vremena da odgledam sav materijal natenane.
  Eto, ne da mi se da dođem do tebe i da uživam u tvojim fenomanalnim performansima, stalno neke komplikacije, šta da radimo to je život.
  Da ti kažem još jednom, kolika mi je čast bila, da sam na tako mali i banalni način mogla da ti budem od pomoći.
  Predavači su bili fenomanalni a ti naravno jedinstvena u svojim idejama, energiji i svojim delima.
  Idemo dalje, zar ne?
  Poslednji objavljen tekst od Dragana Amarilis je Dr House u Urgentnom – dijagnoza tromb, ne dao vam bog

 3. Fitnes каже:

  Drago mi je vidjeti da se na ovaj način održavaju edukacijska predavanja, ovo je ono što treba cijelom društvu i jako mi je drago da radite nešto što će volite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge