Pakleno vruće Somborsko leto 2011 – Multi-kulti šarenilo

Somborsko leto. Vruće, sparno, zagušljivo, ipak, sudeću po današnjem danu leto za pamćenje. Somborci su poznati po dobrim organizacijama raznoraznih dešavanja i to ćemo i ovoga puta da dokažemo.

Organizator Somborskog leta 2011 godine je Turistička organizacija  grada Sombora pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Grad Sombor koje je počelo danas, 18. 07. 2011. godine i trajaće sve do 23, 07. 2011. godine kada će po 15-ti put biti odežana i  tradicionalna manifestacija „Somborski kotlić“.

Otvaranje manifestacije Somborsko leto zakazano je za 20:00 časova. U 19:40 sam brže bolje pozavršavala sve obaveze koje sam imala i žurno krenula ka našoj glavnoj  ulici odakle su se već čuli zvuci orkestra koji je štimao svoje instrumente. Flauta me je oduševila. Obožavam zvuk flaute.

Za par minuta sam bila na mestu dešavanja. Građani su se polako skupljali, deca trčkarala na sve strane u čuđenju pitajući se  šta se  dešava.

Pakleno vruć dan, al’ i pakleno vruć početak Multi -kulti-šarenilo ovogodišnjeg Somborskog leta.

Večeras,  prvog dana ove naše manifestacije nastupali su gradski KUD-ovi: GKUD „Ravangrad“ i  KUD „Vladimir Nazor“.

Obiđoh  sve u velikom luku  sa  željom  da pronađem najbolje mesto odakle  bih mogla nesmetano i pored velike gužve da napravim bar par fotografija. Gurali su me tamo vamo, al’ zauzeh svoju poziciju nekako.

Čast da prvi nastupaju i otvore ovu manifestaciju imali su naši veterani KUD „Ravangrad“. Zabava je mogla da počne.

Gledajući ih, na momenat sam zaboravila  na aparat cupkajući u mestu u ritmu muzike. Odlutala sam u daleku prošlost zamišljajući svoju baku, prabaku u  šetlji ovom istom ulicom gde sam ja sad stajala. Ponosne, uzdignute glave dame u dugačkim prelepim haljinama, pored njih udvarači, tiho pričaju samo njima tada znane tajne …….

No, ne potraja to moje vraćanje u prošlost dugo, uz veselu ciku, iizađe  i naš mlađi naraštaj. Šta da vam pričam. Gledali smo oduševljeni ne prestajući i sami, svi od reda,  u mestu da igramo. Okretala sam se oko sebe. Sa ljudi je kapao znoj, ali imala sam utisak da ga niko osećao nije. Behu tu stari, mladi, deca, svi podjednako uživajući u spektaklu koji nam je priređen.

Jedno divno veče je za mnom! Danas, kad svaki dan sve brže i brže živimo, zaslužili smo da malo zastanemo, da se okrenemo oko sebe, da uhvatimo svoju dečicu za ruku i pokažemo kako se nekad živelo kad se putovalo samo kočijama.

Kako vidite u našem Somboru se uvek nešto dešava. Zato svratite, dođite, budite nam dragi  gosti koje ćemo od srca sa ugostimo, samo nemojte da zaboravite:

U tom Somboru,
svega na volju,
ko kroz njega jednom prođe,
taj će opet da nam dođe,
zavoleće ga.

Komentari na tekst:

  1. Sarah каже:

    Prelepe slike 😀
    celo vreme sam se pitala kako su pod nosnjom izdrazali vrucinu, jer su i igrali 😀

    • Verkic каже:

      I sama sam nekad davno bila član KUD-a „Vladimir Nazor“ i sećam se da mi ništa nije bilo teško, no čini mi se da je i vreme bilo tada drugačije, nije bilo ovoliko sparine. Divim im se kako su jučerašnje veče izdržali!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge