„Sombor grad zelenila i grad sporta“ – Srđan Zavišin

Za mnoge je grad Sombor samo sinonim zelenila, ipak naš Grad nije samo Grad zelenila. Srđan Zavišin, tehnički direktor Sportskog centra „Soko“, potpredsednik Sportskog saveza grada Sombora, predsednik Fudbalskog saveza grada Sombora,  kaže:  „Sombor jeste grad zelenila, ali je zasigurno i grad sporta“ i ja  se u potpunosti slažem sa njim.

Zasluga pripada kako gradu Sombor i lokalnoj upravi, tako i mnogobrojnim sportistima, sportskim radnicima, a naravno i samim građanima koji svojim radom i aktivnostima doprinose razvoju sporta.

Grad Sombor je proteklih godina,  kroz Sportski savez  uradio veoma mnogo u cilju poboljšanja kvaliteta sporta. U poređenju sa ostalim gradovima Srbije,  Sombor izdvaja najviše srestava. U odnosu na prethodne godine  budžet je višestruko povećan.   Za 2012 godinu,  samo za sport, iznosi  oko 40 miliona dinara.

 Sombor ima dugu sportsku tradiciju. Ove godine obeležava: 100 godina Fudbalskog kluba „Radnički“100 godina Rvačkog kluba „Radnički“ i 125 godina plivačkog sporta. Grad Sombor stoji uz sve naše klubove i osim same finansijske, pruža im i tehničku pomoć.

Sa ponosom može da se kaže da je Sombor prvi grad u republici koji je zaposlio i 5 profesora fizičkog vaspitanja u predškolskim ustanovama. Na taj način se nivo aktivizna sporta rađa kod dece najranijeg  uzrasta.  Za veliku pohvali je i što se ova nastavna aktivnost  ne održava samo u  graduveć i u naseljenim mestima.

Sombor je jedan od retkih gradova koji pored otvorenog ima i zatvoren bazen: U prvoj fazi njegove rekonstrukcije i adaptacije uloženo je preko 50 miliona dinara.

Grad Sombor, kroz Sportski centar vrši obuku neplivača za decu drugih razreda osnovne škole. Sportski centar „Soko“ je prošle godine dobio i priznanje od Sportskog saveza pokrajine za ovu obuku. Na taj način, plivački klubovi imaju mogućnost da nastave rad sa decom zainteresovanom za ovaj izuzetno koristan i lep sport koji kod nas ima dugogodišnju tradiciju.

– Infrastruktura sporta mora da se podigne na što veći nivo. Akcenat treba da se stavi na naseljena mesta kroz poboljšanje izgradnje infrastrukture u sportskim objektima  osnovnih škola i izgradnjom hala, rekao je Srđan Zavišin.

Projekat „mali fudbal“ u naseljenim mestima (4 razred OŠ)

Grad Sombor je jedan od retkih gradova koji je omogućio svojim klubovima da koriste sportske objekte sportskog centra „Soko“ bez nadoknade. Ovo se odnosi i na utakmice i na državna prvenstva.  Svake godine se povećava i broj sportskih stipendija. Veoma dobar primer je  Karate klub „Somborac“ gde je određeni broj reprezentativaca došao u naš klub, a kojima stipendije olakšavaju ostvarivanje još boljih  rezultata  na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Sa ponosom možemo da kažemo da ćemo ove godine na olimpijadi imati i svog predstavnika – Kajakaški klub „Dunav“ iz Bezdana.

Ove godine se održava i školska olimpijada gde će 150 dece iz grada i okoline da predstavljaju naš region. Sportski savez je povećao budžet školskog sporta i očekujemo da će školska deca i dalje da nastave bavljenjem sporta u svojim klubovima,  a nastavnici koji rade sa njima, još više da poboljšaju aktivnost u školama. Konstantno se radi na unapređenju sportske kulture i očuvanju njene tradicije.  Sombor će zasigurno ponovo da ima velika imena poput Ivice Frgića koja će da osvajaju olimpijske medalje. Dobar primer je naš Dalibor Čutura iz Bezdana, osvajač srebrne medalje na evropskom prvenstvu u rukometu.

Svaki građanin bi danas morao da se uključi u neki segment sporta bez obzira da li kroz rekreaciju ili  aktivno učešće.  Iz tog razloga je pri Sportskom savezu osnovana sekcija rekreativnog sporta ili sporta za sve. Koordinator i pokretač inicijative rekreacije žena u gradu Somboru i naseljenim mestima je Srđan Zavišin. Pri Sportskom savezu se održavaju besplatne rekreacije kako bi žene mogle pod stručnim nadzorom da se rekreiraju što je naišlo na veoma dobar odjek.

Sve gore izneto su reči gospodina Zavišina, koji svojim svakodnevnim zalaganjem i konkretnim radom uveliko doprinosi da moj Sombor nastavi dugogodišnju tradiciju i zadrži epitet Grada sporta.

Na kraju razgovora Zavišin je dodao:

– Uradili smo halu u Riđici, izvršili adaptaciju i sanaciju SC „Soko“ i Gradske hale „Mostonga“, renovirali kancelarije Sportskog saveza, napravili terene sa veštačkom travom u SC „Soko“, Staparu i Stanišiću. Sufinansira se 101 sportski klub Sportskog Saveza grada Sombora. Na ovome nećemo stati. Sombor želi da napravi još mnogo koraka unapred a ne da se vrati unazad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge