Sombor živi i noću – Noć muzeja u Somboru!

Neko reče:

– Sombor živi i noću!

I zaista je u pravu!

Ne, ne mislim pri tome na noćne provode po restoranima, kafanama i birtijama. Veliki broj građana Sombora, kao uostalom i u mnogim  drugim našim  gradova, 14 – tog  maja s velikim uzbuđenjem i radošću odlazi u muzej. Ipak, po nečemu Sombor verovatno prednjači u odnose na druge gradove (nisam proveravala, ali dozvolićete mi malo subjektivnog mišljenja 🙂 )!

U subotu je prostor muzeja bio prepun dece, njihova vedra, razdragana lica su bila zaista upečatljiva. Divno ih je bilo videti kako su trčkarala  od eksponata do eksponata u veseloj igri muzejske igraonice „Potraga za muzejskim blagom“ prilagođene upravo za noć muzeja.

Malena dečica, od 2,5 godine pa na dalje (mada je bilo dosta i onih još u kolicima 🙂 )  su se zajedno sa  svojim roditeljima, dedama, bakama, tetkama, pretvorila u prave male istraživače u ovoj interesantnoj,  a  svi prisutni smo se složili  i veoma edukativnoj igri.

Žuti, zeleni i crveni timovi, rasporedjeni po uzrastu dece i satnici svojih istraživanja su imala mogućnost da nauče  dosta o samim predmetima koji se nalaze u stalnoj postavci muzeja.

Došavši u 18 časova, kada je muzej besplatno otvorio svoja vrata za naše male sugrađane i njihove porodice,  oduševljeno sam gledala  znatiželjna lica koja su se gurala kako bi  iz žešira,  zatvorenih očica izvukla svoj zadatak, odnosno karticu na kojoj se nalazi muzejsko blago (tekst, simbol i godine). Nakon toga su nestrpljivo kretali u potragu, tražeći svoje blago u vitrinama muzeja.

Ova muzejska igra je našu dečicu vodila u priče iz nekih dalekih vremena. Saznavši u kojem se odeljenju nalazi njihovo blago, brzo su se vraćala kod našeg kustosa gde su to ga pronalazili i postavljali i na mapi. Veća deca su odgovarala i na pitanja : “ iz kojeg je vremenskog razdoblja blago, njegov naziv, u kojem odeljenju se nalazi kao i čemu služi traženi predmet ili su jednostavno pokazivala na karti mesto gde su pronašla gde su pronašla traženi predmet.

Nakon ucrtavanja u kartu,  portparol Viktorija Lakatoš, duša našeg muzeja, ne mogu ovo da ne kažem,  jer je bilo pravo zadovoljstvo gledati na koji način se družila sa našom decom,  je u veseloj priči davala dečici i njihove zaslužene nagradice.

 

 

Tete i čike iz našeg muzeja su  divno osmišljenom muzejskom  igrom    svima nama pokazala kako   deca veoma brzo i rado uplove u svet mašte. Oduševljeno sam slušala jednog oca na izlasku iz muzeja:

– Bravo majstore, super si istraživao, pružajući detetu ruku!

Svaka čast muzeju na ideji koja je na zaista briljantan način sprovedena u delo!

„Umorna“ od potrage, manja dečica su u dvorištu muzeja  nastavila  svoju razdraganu igu.

U 22 sata   naš muzej  je i ovog puta, kao i svake godine pre toga, učinio sve kako bi svoje verne posetioce iznenadio  novim sadržajem za ovu noć. Ovoga puta je to bilo oživljavanje tradicije somborskih balova dvadesetih i tridesetih godina XX veka.

Na svoju  veliku žalost ovom delu ove jedinstvene noći nisam mogla da prisustvujem ali ću  ipak da  postavim  par slika koje sam  preuzela sa FB stranice Gradskog muzeja Sombor.

Gradski muzej Sombor je svoje verne posetioce pozvao rečima: „Pridružite se plesačima plesne škole, naučite korake kroz vreme. Otvorite stare škrinje, obucite čarlston haljinu, obujte Al Kapone cipele za šetnju do vašeg Muzeja. Prolaskom kroz vrata stalne postavke ušetajte u vreme naših baka, oslušnite muziku tog doba, svojim izgledom oživite Koko Šanel, Marlen Ditrih, Ala Kapona i druge ličnosti iz tog doba.“

Pričala sam sa mnogo svojih poznanika sutradan. Svi su odgovarali isto:

– I ovoga puta bilo je izvanredno!

S ponosom Vaša Verkić  u svoje ime i ime mnogobrojne verne publike našeg muzeja objavljuje slike još jedne nezaboravne noći u svom Gradu o kojoj ćemo još dugo da pričamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge