Moje dojke su OK!

Ako ste pomislili da  neću imati šta da kažem na temu o kojoj se do sada veoma malo pisalo, grdno se varate. Zahvaljujući blogerkama i njihovojoj upornosti,  očito će nešto konačno da počne i da se menja.

Kao neko ko je uvek spreman na akciju, odmah nakon poziva Mahlat da se pridružim  blogerkama i dam svoj doprinos širenju svesti o značaju redovnih pregleda i pravovremenog otkrivanja raka dojke, rekoh sebi:

– Naravno, već koliko sutra ću da odem na mamografiju!

Svi koji me bar koliko toliko redovno  čitate,  dobro znate koliko godina imam, ali ovoga puta zaista sam zaribala. Javno priznajem! Ja,  u tim svojim godinama, ne znajući kako i šta je sve potrebno da bi se došlo do jednog takvog pregleda, shvatih to kao odlazak kod frizera. Nazvaću sutra bolnicu, imam dovoljno prijatelja i nikakav problem. Obučem se, doteram i pravac,   ni manje ni više odmah na  mamograf. Al’ nažalost ne ide to baš tako.

Da, dobro ste me shvatili, ja do sada ni jednom nisam pregledala svoje grudi. Ja ne znam ni gde se ide na taj pregled.  Nemojte mi sada samo reći da sam jedina. Da ste se sve vi do sada ispregledale, da sve redovno odlazite  kod ginekologa, da sve redovno pipkate svoje grudi. Ma, nema šanse.

Prvo što sam učinila je bilo da se obratim dobrom starom googiju. Videh ja tamo slike i pomislih:

– Jadna li si ti Vera,  ove žene svoje grudi stavile tamo u ono čudo, a šta ćeš ti da turiš?  Eto, toliko sam ti ja znala o svemu. Mislite da nema još žena poput mene?

Ima, itekako ima i zato se obraćam svima vama koje sedite, ne činite ništa, koje ste neinformisane. Mrdnite ta vaša dupeta i stanite prvo pred ogledalo. Dobro se pogledajte i priupitajte:

– Sada sam tu, lepo izgledam, a sutra? Šta je to sve što može da mi se desi,  jer ružne stvari se ne dešavaju samo drugima. Zatim pitajte, razgovarajte, čitajte, saznajte, informišite se o svemu, otiđite kod svog lekara, posetite ginekologa, uradite ultrazvuk, upoznajte svoje telo i naučite same da se samopregledavate i neka vam to postane navika.

Pre dosta godina, jedna moja prijateljica je napipala kvržicu ispod pazuha. Požalila mi se. Nakon veoma kratkog vremena,  ta kvržica je postajala sve veća i veća. Uspela sam da je nagovorim da bez ikakvog čekanja i odlaganja ode kod lekara. Poslušala me je. Završila je na operaciji i hvala Bogu danas je dobro!

Jedna druga moja prijateljica je operisala jednu dojku pre par godina. Nedavno je i drugu. Ne moram da vam pričam o njenoj depresiji i  svemu onome kroz šta je prošla.  Dovoljno je i ovo što sam rekla. Diže vam se kosa i na samu pomisao dok ovo čitate. Prošla je pakao, ali i ona je sada dobro!  Izvojevala je pobedu!

Karcinom dojke je u velikom procentu  izlečiv ako se otkrije na vreme i mi ne smemo da dozvolimo sebi da dođemo u situaciju u kojoj je bila  moja prijateljica i kojoj su  odstranjene obe dojke!

Tako je malo potrebno i zato odvojmo  vremena za nas!  Naše telo to zaslužuje! Naša porodica to zavređuje!

E sad, ako ste se bar malo zapitale, ako ste se bar malo lupile u čelo,  da vam ipak odam tajnu 🙂 . Nisam ja baš toliko neobaveštena, ali htela sam da sve nas podsetim,  da je među nama, nažalost mnogo žena koje  zaista ništa ne čine kako bi  na vreme otkrile ovu bolest koja sve nas može da zadesi. Mnoge žene iz ko zna  kojih sve razloga ne odlaze na redovne preglede.

U Somboru i okolnim mestima,  u okviru projekta „Rana dijagnoza – dobra prognoza“, organizuje se  Karavan zdravlja sa temom „Prevencija raka dojke“,  tako da bih na ovu temu mnogo toga mogla da vam „kažem“.

Jedno je ipak istina,  sama,  do sada nisam bila ni na jednom pregledu 🙁 . Kad god se organizovao ovakav jedan karavan,  gde sam mogla bez ikakvih problema i sama da se pregledam, vremena za to nisam našla. Uvek je bilo nešto preče. Da zakazujem, pa da čekam … e i ja sam žena i to jedna od onih,  il’ sad il’ vala ….. ima vremena. Strašno! Da plaćam kako bih otišla kod privatnih lekara, nisam imala odakle. I tako sam dočekala 50 godina a da ni jednom nisam otišla na pregled svojih grudi.

Do sada sam uvek bila ponosna na te svoje dojke. Jest da nisu nešto impozantne, al’ dobro su me služile. Znaju one da bole svakog meseca po dva, tri dana, znaju tada i da iznenade ponekom kvržicom. No, biću iskrena. Svaki mesec, pred menstrualni ciklus,  kada bih osetila bolnu kvržicu, samo bih se okrenila svom suprugu i pod nos mu poturila …. jelte, taj moj intimni deo s kojim se ponosim  i očas posla bi on nežnom masažom  ublažio bol i koliko toliko rasterao tu moju kvržicu. Ne, nemojte da mislite da se šalim. Živu istinu vam govorim.

Da li sam luda, glupa,  ili  ne znam  ti ni ja kako bih sebe nazvala,  ali ipak i  pored svega onoga što znam, pored svega što sam čitala a što je najgore i imala priliku da gledam,  nikad se do sada nisam zapitala: – a da li tih par kvržica jednog dana mogu da postanu problematične????

Zato, zahvaljujem Mahlat, Ivani, Miloju i svim blogerkama koje su se uključile u ovu akciju. Hvala vam što sam i sama, zahvaljujući vama,  počela da razmišljam na pravi način, odnosno na jednini ispravan način. Hvala vam, jer sam i ja konačno otišla kod svog ginekologa na pregled. Jest da mi nije bilo prijatno, da mi je glava bubnjala u ritmu tam tam bubnjeva, ali sada i sama mogu da kažem:

– Na ultrazvuk nije bilo potrebe da idem u šta  me je uverio moj ginekolog ispipavši me pošteno, ali smo se dogovorile da bi ipak, zbog svojih godina,  trebala da obavim i to,  što ću u najskorije vreme i da učinim.

Do tada mogu  da kažem: i moje dojke su OK!

A tvoje?

Pratite nas  na Facebook strani i na Twitteru #mojedojkesuOK !

Komentari na tekst:

 1. Sandra Zmua каже:

  naravno da nisi jedina, nažalost – ima onih koje će i na ovu našu akciju reći: pih, neće to mene i odmahnuti rukom
  drago mi je da je sve okej 😉
  Poslednji objavljen tekst od Sandra Zmua je Moje dojke su OK!

 2. Seo каже:

  Mislim da je cijela ova akcija vrijedna svake pohvale, stoga moja podrška svima koji rade na prevenciji bolesti!

 3. […] Moje dojke su OK! | Džepna Venera blog Ako ste pomislili da  neću imati šta da kažem na temu o kojoj se do sada veoma malo pisalo, grdno se varate. Source: http://www.verkic.rs […]

 4. Branko Baćović каже:

  Svi bi trebali da odemo povremeno na preglede…
  da je, recimo moj ćale otišao ranije, možda bi uspeo da ga ubedim da prestane da puši i možda, ga rak pluća ne bi odveo na drugu stranu :I
  Možda…
  Poslednji objavljen tekst od Branko Baćović je DOSADNA JE, ALI JE DOBRA U KREVETU

  • Verkic каже:

   Branko ne znam da li se sećaš, odnosno da li si čitao, ali i moja majka je umrla od raka pluća. Samo su me pozvali i rekli da je vodim kući jer njoj pomoći nema. Moja majka nije pušila. Godinu dana je govorila da je boli nešto ispod plećke. Nikako kod lekara nije htela da ode i nakon godine dana, kad više nije mogla da izdrži, kad je konačno otišla …..
   To možda je veoma bolno i sa njim nažalost moramo da živimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge