Brzo rešenje ne postoji!

Višak kilograma, loša krvna slika,  oticanje zglobova, visok pritisak, nadutost, opstipacija, umor,  samo su neki od problema sa kojima se suočavam zadnjih godina.

Rešenje: lekovi i dijeta?

NE! Ne više! Dosta je bilo!

Način ishrane utiče u velikoj meri i na naše zdravstveno stanje.  Slažete se sa mnom? Nisam lekar niti nutricionista, ne znam mnogo o zdravoj ishrani, stoga ne mogu previše saveta da dajem. Ipak, učim! Iz dana u dan usvajam sve više i više dobrih, a klonim se loših navika i verujem da ću vremenom svojim primerom moći da potvrdim ili demantujem ispravnost prethodne tvrdnje.

Nakon nekih 30-tak godina „provedenih u kuhilji“, ponovo učim da kuvam. Novi mirisi i ukusi bude u meni želju za eksperimentisanjem. Koliko su kombinacije koje napravim ispravne, nisam u potpunosti sigurna. Jedino, čega se striktno pridržavam je odabir zdravih namirnica koje sam odlučila da koristim.

Ovako je to danas izgledalo

Musaka od karfiola sa jednim komadom junečeg mesa  (nalazi se  levo u tanjiru, između paradajza)  i zelena salata.

Karfiol i meso sam prethodno malo obarila i poređala u tepsiju. Karfiol prelila umućenim jajima i pavlakom te sve to lepo zapekla u rerni. Paradajz na tanjiru mi je služio više za dekoraciju i „oživljavanja“ tanjira iako sam ga u slast pojela 🙂

Na prvi pogled mi se ova porcija nije učinila velikom, ali sam u toku jela ubrzo uvidela da će jedan deo da ostane i za večeru. Tako je i bilo.

Zelenu salatu sam samo malo posolila, dodala par kapi limuna i prelila maslinovim uljem. Na kraju sam  po njoj „pobacala“ prženog susama i kikirikija.

Mogu da vam kažem da mi je sve izuzetno prijalo i da se i sada, u ovo doba noći 🙂  osećam sito. Na kraj pameti mi nije da u potrazi za hranom krenem u kuhinju. Nadam se da sam na tu lošu naviku potpuno zaboravila, a da sam potpuno prihvatila mnoge dobre, jer brzo rešenje ne postoji!  Brzo rešenje vraća na početak, a kamen koji guramo može da bude i veći i teži nego ranije!

Dva sata lagane šetnje

 i kratak odmor u parkiću mi je izuzetno prijao nakon večere.


Za sam kraj ovog kratkog teksta bih volela da se na neki način izvinim AnitiNaslov mog prethodnog blog posta kao da je kopiran iz jednog njenog teksta koji sam verovali ili ne pročitala tek večeras 🙁 . Stoga, draga Anita, ova slučajnost može možda samo da potvrdi moju iskrenu želju za potpunu promenu i usvajanje novog, zdravijeg načina života.  I zato, hajde još jednom da potvrdimo, ali  sada tvojim rečima:

„……. LCHF nije „dijeta“ već način prehrane ili još bolje rečeno – način života….“

Komentari na tekst:

 1. Seo каже:

  Jedino šta nam može poboljšati zdravstve stanje je manje stresa u životu i svakako zdrava prehrana sa umjerenim vježbama. Nije se lako odreći nezdrave hrane, jer nas i tempo života u tome sprećava ali ima tako puno razloga da se posvetimo tome 😉

 2. Stvarno je istina da jurimo za parama, treba da stanemo na loptu i kažemo da je dosta ovakvog nezdravog života!!!
  Poslednji objavljen tekst od fotografiranje vjenčanja je Paus krem

 3. tečajna lista каже:

  Živio sam na nezdravoj hrani godinama, sve dok nisam dobio čir na želudcu, nakon toga, evo već 6 godina jedem isključivo zdravu hranu, postao sam vegeterijanac i čir je nestao u roku od 9 meseci!!!

 4. Branislav каже:

  Lep tekst, nepostoji brzo rešenje za ništa, a opet priroda nam toliko puno pruža, samo da imam strpljenja i volje okreniti se više prirodi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge