Mape uma u svakodnevnoj primeni

Nekad se živelo mnogo jednostavnije. Ustajali bi, odlazili na posao ne razmišljajući mnogo o njemu, sve nas je čekalo na gotovo, samo smo trebali da odradimo  par sati, vratimo  se u sigurnost svoje kuće i rasporedimo ostatak našeg slobodnog vremena.

Danas, život nam se promenio, ništa više nije sigurno, ostaje nam stalna borba za opstanak  i sve se zaista mnogo brže dešava.

Kako to uspevamo? Da li smo počeli da  planiramo svoj život? Da li to isplanirano, držimo u glavi……. na hiljadu papirića……. ili vežemo maramicu u čvor kao naši dedovi (mnogo ja bre imam godina kad se ovog još sećam  🙂 ) ili ……

U vreme mog dede,  znanja nisu bila dostupna svima. Samo mali broj ljudi je mogao doći do pravih, kvalitetnih informacija. Danas na sreću se mnogo toga promenilo.  Danas ja mogu, znam i umem da koristim i levu i desnu hemisferu mozga.  Danas su mi na raspolaganju razne tehnike i načini učenja gde  moja kreativnost konačno može da dođe do punog izražaja.

Neću vam pisati  o tim tehnikama, ni kreativnom učenju, niti mapama uma, ja ću vam crtati.

Na primeru ću da vam pokažem  kako ja učim sa razumevanjem i na koji način mogu pamtiti mnogo duže, kako planiram, kako  pripremam  prezentacije, predavanja (da i to radim). Neću crtati rukom. Na taj način samo pravim sebi koncept.

Kako  ja živim u XXI veku  na raspolaganju mi je kompjuter te ću malo  igrajući se u Paintu, photoshopu i  koristeći internet za veoma kratko vreme da odradim ono što sam zamislila.

Počeću od onoga što me trenutno najviše zanima. Čitali ste ovde na blogu kako želim da osnujem nevladino, nestranačno, udruženje „Pružimo ruke“. Ono što sam zamislila nije ni jednostavno niti može da se odradi  za dva dana. Kako bi znala kojim redom i šta treba da radim  ja sam napravila plan.

 

Još jedna od mapa koje sam uradila nakon čitanja jednog teksta a u cilju lakšeg razumevanja i dužeg pamćenja se nalazi u tekstu: Zašto su bitni linkovi u tekstu – na moj način

Za sada toliko. Udruženje, moj  učitelj i sada moj kolega i veliki prijatelj  i ja ćemo vam nakon registracije Udruženja mnogo više pisati o ovim temama.

Komentari na tekst:

 1. Milko каже:

  Veoma plastično si prikazala imaginativni proces. Ono što nazivamo maštom u stvari i jeste red slika koje imamo u glavi, a koje potom kombinujemo shodno svom estetskom, etičkom ili nekom trećem osjećaju. Uopšte, imagination dolazi od image, pa bi maštu mogli prevesti kao uslikovljenje 🙂 dok naposlijetku dolazi i posljednja faza u kreativnom procesu, faza materijalizacije primarne ideje.

  pozzz 🙂

 2. cabarkapamomir каже:

  Ciga u ispovedaonici kod Velikog Brata:

  -Veliki Brate, resio sam, hocu da izadjem iz ovu kucu!

  Veliki Brat: -Zasto, sta je razlog?

  Ciga: -Pa svi ukucani u ovu kucu su anti-Romi!

  Veliki Brat: -Ma hajde, odkud ti to??

  Ciga: -Uradio sam im jedan test, pitao sam ih: „Sta mislite o tom da se obese svi Cigani i frizeri?“

  Veliki Brat zbunjeno: -Sto frizeri?

  Ciga: -Eto vidis, i ti si takodje!

 3. zelenavrata каже:

  Verkic, jesi ti vaga, ali sigurno imas visoko postavljenu devicu, jer ovo moze uraditi, odnosno ovako ume da razmislja samo devica, odlicno, ja bih to na sveti nikad uradila 🙂
  Kladim se da ti je merkur u devici?

 4. MIRJANA каже:

  cico, moram horoskop da ti uradim, a nije da neznas prave ljude ili znas

 5. zelenavrata каже:

  Mirjana, javi mi da li joj je merkur u devici? 🙂

  • verkic каже:

   Uradili su mi natalnu kartu, ali ja je ne znam protumačiti. Imam je na komp. Sutra ću biti s’ Mirjanom i javljamo ti se. 🙂

 6. MIRJANA каже:

  Naravno, javljam obavezno

 7. MIRJANA каже:

  I Vera, ne gundjAj previse

 8. zelenavrata каже:

  I vrh treceg polja Mirjana 🙂

 9. MIRJANA каже:

  Evo, obecano, ISPUNJENO! Nasa Dzepna Venera je u podznaku Ovan, a Merkur joj je u Skorpiji, i zato cuvajte, ovo je vulkan, a ne zmaj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge