Preko šešira do rešenja!

Nedavno sam gledala  reklamu na jednoj lokalnoj televiziji…… No dobro,  nije to baš ni bilo tako nedavno, al’  vala nije ni bitno. Bitno je da mi je bila interesantna i da sam je zapamtila. Ide nekako ovako:

– Vi bi želeli da imate puno para?

– Ahaaaa!

– I da imate dobro plaćen posao?

– Ahaaaa

– Sigurno i dobar auto i zgodnu ženu?

– Ahaaaaaa!

– Sigurno imate završen i dobar fakultet?

– Neee!

– Sugurno govorite nekoliko stranih jezika?

– Neeee!

– Onda verovatno dobro radite na računaru?

– Neeee!

Pitam se koliko nas „malih ženica“ je u ovoj situaciji. Koliko nas, ima neostvarenih želja, koja medju nama govoreći trebalo bi da o njima i ne govorimo kao o željama, nego,  jednostavno  naš  život treba da ide tim tokom:  škola, posao,  žena, muž, dobar auto, trebali bi da znamo bar jedan strani jezika i naravno u današnje vreme da poznajemo i  rad na računaru.

Ovaj osnovni način života za mnoge je nažalost samo želja. Oni stariji koji su propustili iz nekog razloga ostvariti sve to, ili od skora  ostali bez dobrog dela toga, sada jednostavno govore: – kud bih ja sad u ovim godina, šta  da počnem, ma u kakvu školu da idem pobogu, gde sam ja za to. Uglavnom  idu, ne znajući ni sami gde, kukaju na sve što im se dešava, žele promene, ali ne žele da  menjaju  sebe.

Zadržaću se na njima kao i uvek.

Kako sam i ja jedna od tih „malih ženica“  hajde da zajedno isprobamo  jednu od osnovnih tehnika koje koriste sve veće kompanije u svetu.

Naša tema za razmišljanje, odnosno problem biće recimo ZAPOŠLJAVANJE. Zamislimo sada 6 šešira. Sedimo za stolom, a u sredini je:  šta je problem, koji su uzroci problema i koja su moguća rešenja tih problema.

Na glavu stavljamo crni šešir. Boje su tu kako bi nas naterale  da specifično fokusiramo način razmišljanja.  Znači,  počinjemo  da razmišljamo sve najcrnje što se može desiti pri  zapošljavanju ali   odmah obrazlažemo i zašto.

Primer – PROBLEM:  POSAO -najcrnje – neću ga dobiti,   ZAŠTO:  sedim kod kuće nigde ne mrdam i niko ne zna za mene,  star sam, neće me saslušati…… Ovo je samo jedam mali primer. Naravno svako radi u skladu sa svojim ličnim problemom.

Sad dosta više. Skidamo crno, bacamo crne misli i stavljamo crveni šešir. Crveno su emocije. Ovde ćemo da kažemo  sve što osećamo, naravno lepe emocije ispoljavamo  i zbog čega to osećamo.

Na red je došao beli šešir. Belo označava  informacije, razmišljamo i govorimo o svim pozitivnim informacijama koje možemo da  prikupimo  kako bi došli do posla.  Šta sve može pozitivno da nam se desi kako bi ostvarili svoj cilj.

Ostala su nam tri šešira.

Zeleni, žuti i plavi.

Da ne bi više dužila, tehnika vam je možda i poznata, a onima koji nisu čuli za nju već bi trebali  da znaju  šta da rade.

Reći ću još  samo da  zelena  boja označava  kreativnost,   žuta boja pozitivizam ( sve ono što je pozitivno), a plava  fokus.

Kad promenite svih šest šešira, izanalizirate svoj problem  na ovaj način,  počećete drugačije da gledate  na stvari, efikasnije da razmišljate i na kraju ćete moći da se fokusirate  na radnje koje treba da obavite kako bi otklonili postojeći problem i ostvarili svoj cilj.

Bez ovakvog potpunog sagledavanja i izanaliziranja i problema i mogućnosti realizovanja i fokusiranja na izvršenje zadatog cilja nema ni rešenja. Ostajemo u mestu, ništa  ne menjamo  i  dalje ćemo samo  sedeti, kukati i čekati da nam nešto padne na glavu samo od sebe.

Ne zaboravite toga nema!!!!

Komentari na tekst:

 1. horizontdogadjaja каже:

  Za tehniku 6 šešira sam prvi put čuo pre nekoliko godina, zahvaljujući knjizi koja se zove, mislim, „6 šešira za razmišljanje“, koju sam video u nekoj knjižari. Pročitao sam pre toga dosta knjiga iz popularne psihologije, i nemam neko naročito mišljenje o toj vrsti literature, uz časne izuzetke. Čini mi se, čak, na osnovu sopstvenog iskustva, da ova vrsta literature više šteti ljudima, jer oni uzmu jednu od tih „uradi sam“ ili „kako biti bolji, srećniji, uspešniji“ knjiga, i onda imaju utisak da nešto rade za sebe, a ne rade, u stvari, ništa. Oduševljeno vam pričaju o nekim knjigama u kojima su podvlačili mudre rečenice, a posle nekog vremena vidite da nisu promenili ništa sem frizure ili boje kose.

  Ipak, ova knjiga mi je privukla pažnju, ipak je delovala malo drugačije. S obzirom da se retko da naći u knjižarama, i da, kao što rekoh, ne obraćam više toliko pažnje kao nekad na ovu vrstu literature, zaboravio sam na nju. A onda sam jednom slučajno, šetajući po kanalima, naleteo na emisiju u kojoj je gostovao Ivan Ljuba i pričao o tehnikama iz ove knjige. Nisam stigao da čujem ni 2-3 minuta, ali u ovom slučaju je ličnost onoga koji tu tehniku koristi bila jaka preporuka.

  U decembru sam opet na sajmu knjiga naleteo na knjigu. Ali nije mi se dalo, već sam bio čekirao puno toga što je imalo veći prioritet. Možda jednom pročitam.

  Nadam se da komentar nije duži od posta.

  • verkic каже:

   Prvo kako i dolikuje dobrom domaćinu da Vam poželim dobrodošlicu na ovaj moj blog 🙂
   Kako je Vaš odgovor poduži (što naravno ne zameram, čak šta više drago mi je) zavredjuje i duži odgovor na njega koji ću ako ne zamerite iskoristiti da napišem poduži blog post na tu temu.
   Ovog puta reći ću samo jedno. U životu je uvek bolje bilo šta raditi od onog našeg glupog sedenja i kukanja na sve i svakoga od države i sistema do komšije i ne menjanja ništa sem te iste frizure koju imamo.
   Ako nateramo sebe da bar malo više zaposlimo taj naš mozak koji nije za ukras, već smo nešto uradili. Pokrenuće nas, naterati nas na promene, shvatićemo da problem nije samo u drugima kao što obično mislimo nego da je problem i u nama, postaćemo svesniji onoga što moramo učiniti kako bi menjali situaciju u kojoj živimo.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Poslednji Skaut, Sasa Antonijevic, Vera Mladjan, Vera Mladjan, Tamara Miskovic and others. Tamara Miskovic said: RT @verkic: Novi blog post "Preko šešira do rešenja!" http://bit.ly/8tqDVg […]

 3. YuffieLeo каже:

  da, to je tehnika koju je osmislio Edward de Bono i odlična je! treba je uvesti u škole kao obaveznu metodologiju. hvala verkic na podsecanju 🙂 i drago mi je da sam pronašla tvoj blog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge