Vodi računa o zakonima, prati konkurse i kreni u akciju!!!

Došao je konačno i taj dan. Ove nedelje dobila sam rešenje  Udruženja gradjana „Pružimo ruke“. Sretna sam jer je  rad od par nedelja i čekanje od mesec pa i nešto više  dana urodio plodom. Rešenje je tu, sad treba punom parom napred. No dosta hvale,  želja mi je na neki način pomoći svima koji kreću istim vodama. Dosta toga ima na internetu,  ali, znate mene, ja  ću na svoj način izdeklemovati šta smo mi sve uradili i nadam se na taj način  još više svima kome je to potrebno olakšati.

Pisala sam već kako sam uopšte došla na ideju osnivanja Udruženja, ko mi je sve sugerisao i svojom podrškom dao želju i volju da istrajem. No kako ja nisam od onih koji u posao kreću glavom bez obzira i pokušavam dobro sve osmisliti,   zaista sam, obratila pažnju na svaku sitnicu.  Nemoj da bi neko rekao  slučajno da sam sitničava i cepidlaka, samo sam ….. temeljna 🙂 Mala šala ne smeta, iako je tema ozbiljna, ali ovo je moj blog pa mogu i da se šalim. Na sajtu neće biti šala. 🙂

Pre samog početka zahvalila bih se još jednom  zoranaruza na prvoj ideji, zatim JelenaGrujic na razgovoru i konkretnim sugestijama, te profesoru varagic koji me je „prodrmao“ i tako konačno pokrenuo. Veliko hvala Charoliji na ogromnoj pomoći na ulepšavanju sajta (moja charolija – photoshop), te  mahlat, shaputalici, grineta, DejoGenije na velikoj podršci i mnogim drugim twitter-ašima koji su svojim komentarima podržali ovu ideju. Veliko je bogatstvo imati takve drugare!!!!!! Hvala Vam svima još jednom.

Nakon razgovora s’ jednom  prijateljicom, shvativši da mislimo  i želimo isto,  posle samo dva dana,  moja Dušanka je dovela jednog gospodina kod mene kući gde smo zajedno proveli par dobrih sati u konsktuktivnom razgovoru  i odmah ne čekajući krenuli u akciju, jer i najbolja  ideja  ne predstavlja ništa ako se sigurnim koracima, bez osvrtanja, nećkanja i negativnih misli  ne počne realizovati. Probaću ukratko navesti  sve naše korake do sada.

Ideja i Inicijalni odbor

Oformili smo  Inicijalni odbor, ugovorili  sastanak na kojem smo uredno vodili zapisnik a  sa ciljem pokretanja svih potrebnih radnji radi registracije Udruženja.

Odmah  smo sastavili i molbu Upravnom odboru SD „Žak“ radi dodele poslovnih prostorija na korišćenje budućem Udruženju.

Zakazali  Osnivačku skupštinu,  a radi efikasnosti rada Osnivačke skupštine  Inicijalni odbor se dogovorio i oko predloga kandidata za :  predsedavajućeg Osnivačke skupštine, zapisničara i člana  radnog predsedništva Osnovačke skupštine, te dali predloge za kanditate u organe Udruženja i to:  predsednika,  5 članova Upravnog odbora i 3 člana Nadzornog odbora.

Nakon toga smo sastavili predlog Statuta i drugih opštih akata koji će biti usvojeni na Osnivačkoj skupštini i podelili konkretne zadatke u cilju realizacije pripremanja za lakši, brži i konstruktivniji rad Osnivačke skupštine. Na samom kraju sastanka  Inicijalni odbor je doneo i predlog plana rada Udruženja za period 2010. godine do 2014. god.

Možda Vam dosadi čitati ovde predlog, predlog, ali kako je to Inicijalni odbor, naravno da su u to vreme bili samo predlozi o kojima je trebalo kasnije raspravljati i usvojiti ih, sa ili bez dopuna i promena. 🙂

Time smo prvi korak završili. Verovatno će biti nekoga medju vama koje će se sve ovo  učiniti nepotrebno i preterano, ali svaki posao do sada sam gledala da odradim što bolje i preciznije pazeći na sve sitnice koje znaju biti od presudnog značaja, pa tako i ovde. Ništa nije suvišno, čak šta više pitam se da nisam nešto propustila.

Osnivačka skupština

Usledela je Osnivačka skupština sa sledećim dnevnim redom:

 • 1. Izbor predsedavajućeg Osnivačke Skupštine i zapisničara
 • 2. Zadaci i ciljevi udruženja gradjana „Pružimo ruke“ („Reaching out“) i predstavljanje i
 • usvajanje predloga  Statuta i Osnivačkog  akta Udruženja
 • 3.  Izbor predsednika i zamenika Udruženja
 • 4.  Izbor organa udruženja
 • 5. Usvajanje Plana rada Udruženja za period 2010. god do 2014. godine, a na predlog
 • inicijalnog odbora
 • 6. Izbor lica ovlašćenog za zastupanje Udruženja
 • 7. Razno

Na Skupštini smo takodje uredno  vodili zapisnik, koji je veoma  bitan jer se i on šalje APR-e sa svim drugim potrebnim dokumentima. Naglasila bih  da smo pod tačkom razno,  izmedju ostalog,  pročitali i ugovor o zakupu poslovnog prostora koji smo u medjuvremenu dobili. Potrebno ga je bilo samo verifikovati što je i uradjeno.

Odmah nakon završetka Osnivačke skupšine nakon samo jedne popijene kafe nastavili smo sa sastankom Upravnog odbora  na kojem je bio  sledeći dnevni red:

1. KonstituisanjeUpravnog odbora

 1. Predlog i izbor sekretara Upravnog odbora
 2. predlog i izbor blagajnika Udruženja

2. Formirati tim za srednjoročni i kratkoročni plan

3. Razmatranje i donošenje odluka za konkurisanje i izradu projekata na konkurse povratnih i nepovratnih sredstava

4. Tekuća pitanja

Skupljanje potrebne dokumentacije

Ostalo je malo trčkaranja, tu  Vam pomoći  ne mogu, ali nakon popisa svih potrebnih dokumenata koja su potrebna poslati Agenciji za privredne registre, znaćete tačno šta je sve morate uraditi.

Medjutim, da dodam , meni lično je   već i sama ideja, Statut, Osnivački akt   bili  sasvim  dovoljni da malo prošetam i pokucam  na  mnoga vrata 🙂

Za upis osnivanja udruženja u Registar udruženja podnosi se:

 1. Popunjene   dve prijave za upis u Registar koje možete preuzeti OVDE (kao što sam i ja uradila),
 2. Jedan Osnivački akt Udruženja,
 3. Dva primerka Statuta (oba moraju biti u originalu, ne kopirani),
 4. Zapisnik sa Osnivačke skupštine,
 5. Akt o izboru zastupnika udruženja,
 6. Overena fotokopija lične karte zastupnika Udruženja,
 7. Dokaz o uplati naknade za upis Udruženja u Registar ( trenutno iznosi 4.000,00 dinara)
 8. Dokaz o uplati takse za matični/registarski broj (iznos od 1.750,00 dinara)

Ovako sakupljena dokumenta poslati Agenciji za privredne registre. Vreme potrebno za dobijanje rešenja je mesec dana.

Pečat

Nakon dobijenog rešenja potrebno je napraviti pečat Udruženja (izgled pečata ste definisali u Statutu). Ne zaboravite poneti  fotokopiju rešenja Udruženja,  inače ništa od pečata.

Tekući račun

Otvoriti tekući račun u banci za koji Vam je potrebno:

 • Fotokopija Rešenja
 • Fotokopija Statuta
 • Overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje
 • Fotokopija lične karte lica ovlašćenog za zatupanje.

Ako izaberete pravu Banku dovoljno je otići kod njih sa originalima i oni će iskopirati sve što Vam je potrebno. Ja sam naišla na zaista predusretljive službenice. Napomenula bih samo još da naknadu za održavanje računa plaćate samo u slučaju promena na računu, a za samo otvaranje nisu  Vam potrebna nikakva sredstva.

Dalje, šta dalje?


Iskreno se nadam da će ovi podaci pomoći svakom ko želi osnovati Udruženje. Ako je nekom potreban Statut, Osnivački akt ili bilo koji drugi dokument, izgled zapisnika, bilo šta drugo,  slobodno me kontaktirajte rado ću pomoći.

Komentari na tekst:

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Poslednji Skaut, Vera Mladjan. Vera Mladjan said: Novi blog post "Vodi računa o zakonima, prati konkurse i kreni u akciju!!!" http://bit.ly/anAVgX #verkic […]

 2. ivanb каже:

  Bravo! Svaka cast za poduhvat.
  Jedino sto moram da primetim jesu organi udruzenja, tj. cini mi se da ste udruženje konstituisali slično kao akcionarsko društvo, mada nije bilo potrebe za takvim detaljisanjem. takođe, radi predviđanja fleksibilne upravljačke strukture, nadzorni odbor (kao organ za kontrolu zakonitosti poslovanja) nije preko potreban tako da su vam organi upravljanja potrebni skoro kao kod drustva s ogranicenom odgovornoscu, a to su direktor (ili predsednik udruzenja), upravni odbor i skupstina (ako ste je predvideli ugovorom o osnivanju – a ako niste, njen delokrug poslova moze obavljati i upravni odbor). – tako da drustvo (odn. udruzenja) zbog fleksibilnosti upravljanja moze imati samo jedan obavezan organ uz direktora (predsednika), a to je upravni odbor. No od viska glava ne boli, samo razvrstajte tada odgovornosti svakog organa da ne bi slucajno doslo do preklapanja ili konflikta u ovlascenjima (ako vec imate sve organe, skupstinu, upravni odbor i nadzorni odbor – koliko sam nakon jednog citanja zapazio).

  Srecno sa udruzenjem.

  • verkic каже:

   Želela sam da bude zaista sve kako treba. U postu nisam navela da smo napravili i Poslovnik Skupštine, Poslovnik upravnog odbora…… Mnogo toga smo još uradili. Medjutim, malo ljudi sve to radi u tom obimu i nije neophodno, kako i sam kažeš, tako da nisam u ovom tekstu opisivala niti pominjala.
   Statut sam pregledavala i ispravljala vrag zna koliko puta. Obuhvatila sam i vodila računa o svemu zaista. Dovoljno je da ti kažem da ima 56 članova na 11 strana. Obično treću toga ima svako udruženje. 🙂
   Nameravamo napraviti jedno veliko Udruženje te nam je stoga, recimo, za razliku od mnogih i oblast ostvarivanja ciljeva velika. Mogu nabrojati, nekome će i to dobro doći: sport, kultura, obrazovanje, ekologija, zaštita ekoloških ljudskih prava i edukacija o pravu na zdravu životnu sredinu i zaštiti tog prava, domaća radinost, očuvanje starih zanata, zdrava ishrana, tehnološko, inovativno, intelektualna delatnost u cilju edukacija. Ovo sam prepisala iz rešenja, a naravno mora se taksativno nabrojati u Statutu.
   Što ti kažeš od viška glava ne boli. Kad postanemo (neću namerno reći ako 🙂 ) veliko udruženje biće debelo potreban i Nadzorni organ. U Osnivačkom aktu je navedeno: Organi u Udruženju : Skupština, Upravni odbor, Predsednik, Nadzorni odbor. Nadalje, razmišljali smo i o području delovanja Udruženja, tako da smo napisali: na područnu Republike Srbije i van nje……nikad se ne zna, jel’ tako?
   Mogla bih knjige pisati ovde o čemu smo sve vodili računa…….Noćima sam piskarala, čitala i ispravljala, dodavala, svaku reč dobro ispregledala. Evo primera: za područje delovanja prvo je bilo na području Republike Srbije i država u okruženju. Zatim smo mislili, to ograničava, e nećemo ograničenja, te smo zato……
   Napisah ja novi blog post 🙂

   Hvala na lepim i iskrenim željama!

 3. Miodrag Ristić каже:

  Savet zasnovan na ličnom iskustvu: Što pre jednog iskusnog pravnika u „upravu“ udruženja. Trebaće vam sigurno…

 4. dudaelixir каже:

  Čestitam i srećan vam rad! 🙂

 5. zelenavrata каже:

  Juhuuuuuuuuu, samo napred!!!!

 6. celestina каже:

  Mnogi su danas u krizi i potrebna im je pomoć (u bilo kom smislu) Dobra vest je to, da postoje ovakva udruženja. To nam govori samo jedno,da samo svojom ličnom akcijom ( i najmanjeg pojedinca)i kada život uzmemo u svoje ruke lično,preuzmemo odgovornost za svoju sudbinu,a još se pri tome udružimo sa sebi sličnima….mozemo i te kako da da izađemo iz monotone i unazađujuće prosečnosti, postanemo veoma važni i posebni. ovo je pravi način i PUN POGODAK !!!

  • verkic каже:

   Celestina, gledala sam da oko sebe okupim ljude sa takvim razmišljanjem kao što je tvoje. Uspela sam u tome. Svi razmišljamo kao jedno, ali i svako od nas ima svoje lične ideje koje ćemo zajedničkim radom pokušati realizovati.

 7. Charolija каже:

  Juhuu…napokon. Samo napred, znaš već da imaš moju potpuno podršku. 🙂 Želim vam puno sreće i uspeha.

 8. mirjana каже:

  DRAGA, BRAVO ZA TEBE! STA GOD TI MISLILA, NADAM SE DA ZNAS DA IMAS MOJU PODRSKU!

  • verkic каже:

   Mirjana, hvala ti mnogo, ali nisam ja sama tu. Vidiš da stalno upotrebljavam reč MI. Udruženje čine ljudi, a ne jedan čovek. Svako od nas kad da maksimum ne može da propadne. 🙂

 9. celestina каже:

  treba se okružiti pozitivnim ljudima i biti najboljt što možemo biti i uspeh je zagarantovan ! pozdrav i laku noć,sve će to biti dobro,ne zvala se ja Celestina !

  • verkic каже:

   Draga Celestina, ma oko mene su uvek i bili samo pozitivni ljudi sa ogromnom energijom. Hvala ti još jednom na ogromnoj količini pozitivne energije koju širiš svojim komentarima. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge