U potpunom skladu sa donesenom odlukom!

U životu kad tad naučimo da svaki svoj korak,  a na osnovu stečenog životnog iskustva, dosta tačno predvidimo.  To me je i nagnalo da napišem prethodni tekst  koji je bio pomalo neuobičajan i za mnoge neočekivan u odnosu na sve do sada napisane. Kako sam uvek spremna i na poneko odstupanje (čitaj iznenađenje), jer u životu se ne dešava sve nužno,  bilo je potrebno da prođe određen vremenski period. Predviđeno je prvo moralo i da se izdešava.

Iako su uslovi u kojima živimo  ti koji nam uveliko određuju načina života, uvek sam pokušavala da se veoma buntovno suprostavim takvom, od drugih  nametnutom mi  „diktatu“.

Nakon zadnjeg poskupljenja cigareta, jednostavno me je „gušila“  spoznaja da ću morati da prestanem da pušim i to „samo“ (mi zavisnici od nikotina razmišljamo na taj način 🙁 ) zbog  finansijske situacije.  Ne potaknuta  sopstvenom odlukom, ne zbog zdravlja, već tamo „neke“ odluke „nekoga“….

Da to ne bi sve bilo tako, da ne bi neko drugi odlučivao u moje ime, kao i većina ljudi,  pronašla sam način da i dalje „uživam“,  u tom za sve nas,  nezdravom i ružnom poroku.  Međutim, već na samom startu sam na umu imala nešto sasvim drugo.  Vremenom da smanjim, a potom i potpuno da prestanem sa pušenjem. Znam, mnogi će odmah da skoče: – ili, ili, od smanjenja nema vajde……

Zbog promene duvana već  nakon samo prvih par dana sam smanjila broj cigareta. Sa skoro dve kutije, prešla sam na  15 cigareta dnevno.  Nakon tog prvog,  šok privikavanja, ponovo sam povećala broj cigareta, ali on ipak nije prelazio kutiju.

Sa dve, na jednu, pa dosta dobro, ali ne dovoljno dobro! Ipak,  prvi korak je napravljen.

Drugi korak je bio da završim konačno sa krečenjem celokupnog stana, nakon čega dolazi do nove „teške“  odluke u kojoj je učestvovala cela porodica.

Nema više pušenja po sobama!

Kako polako dolaze sve hladniji dani, odlučili smo za sada,  da to bude samo u  kuhinji i samo  pri  otvorenim vratima od terase.

Na ovaj način smo svi zajedno, a ne samo ja,  dodatno smanjili broj cigareta.  Najbolje od svega je što se i više družimo, pa makar to bilo i u dimnoj zavesi  🙂

Kako iz dana u dan sebi namećem sve više obaveza  svakodnevno motanje cigareta mi predstavlja sve veći napor.  Prosto nemam vremena za to, što će dodatno da utiče na brže i veće smanjenje.  Manje vremena, manje cigareta 🙂

Nakon iznetog, jasno vam je zašto sam napisala prethodni post. Namera mi je već tada bila da polako prestanem sa pušenjem.  Ne zbog povećanja cena, ne zbog malih plata! Želela sam da  svojom slobodnom voljom donesem odluku kuju niko ničim nije  izazvao.

Tastatura na kojoj kuckam više se ne beli od pepela.  Nakon ulaska u stan se ne oseća užasan smrad dima. Pepeljare nisu po celom stanu, jer cigarete su kod nas proterane u kuhinju, za sada 🙂 . Na redu je terasa, nakog čega će i potpuno isčeznuti.

Zidni dekor u stanu nastao nakon ovih značajnih promena

 

U potpunom skladu sa donesenom odlukom

Komentari na tekst:

 1. Negoslava каже:

  Slatka,bez obzira na to čime je uslovljena, odluka je donešena i ja ti želim da istraješ. Da bih te što duže imala u svom kompjuteru. Jeste sebično, sli je tako.

 2. Olivera каже:

  Bravo Vera! Volela bih da posetite moj blog i procitate tekst „Kako sam sebi ukinula jedno nazovi zadovoljstvo“, koji će vam sigurno pomoći da ostanete dosledni, a duboko verujem da hoćete, ali i pokazati razumevanje kroz šta prolazite. Držim vam pesnice da istrajete:)
  Poslednji objavljen tekst od Olivera je Lepe uspomene znaju da bole

 3. Denis каже:

  Najteže je učiti iz svojih pogreški ali najslađe je osjetiti uspjeh kada ga sami ostvarimo, makar bio minimalan 😉
  Poslednji objavljen tekst od Denis je Odabir boja u Vašem prostoru

 4. Ivana каже:

  Ja sam izabrala zamjenu za pušenje, jer slobodnom voljom još uvijek upravlja nikotin 😉 Zato sam sada na e-cigareti, rezultati su već vidljivi jer se kondicija vratila nakon samo mjesec dana.

  Lijepi pozdrav 😉
  Poslednji objavljen tekst od Ivana je This copy of Windows is not genuine, što će ZAMP na to?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge