Prodajem stado ovaca rase cigaja!

U  neprekidnoj borbi za svoju egzistenciju „laćam“ se (što bi moj tata rekao)  i ne prežem od bilo kakvog posla.  Sad, sve ono što sledi verovatno će da vas iznenadi, ali na ovom blogu sve je moguće.

U potrazi za proizvodom koji bi mogla da prodajem koristeći  blog,  pronađem čoveka koji želi da proda, ni manje ni više  nego stado ovaca.  Nije baš uobičajem proizvod koji se pronalazi u online prodavnicama, ali čoveka poznajem, ovce sam imala priliku da vidim i mazim, znam gde se nalaze, kako se hrane,  pa ko velim, proizvod ko proizvod. Hajd na posao.

Međutim, čim sam na blog  dodala plugin za online prodavnicu,  nastali su problemi sa blogom. Stoga sam odlučila da ga sklonim  i da ceo  tekst,  sa svim slikama  postavim  u jedan post na blogu.

Nikad se ne zna. Možda baš ovde uspem da pronađem kupca!

Prodaje se stado  ovaca rase „cigaja“

Cena  stada je  3000 evra.

Stado broji 1o ovaca sjagnjenih, 1 ojagnjena  sa 1 ženskim jagnjetom od mesec dana, 7 jagnjadi (šilježad) teških oko 50 kg svako i jedan ovan 2 godine star.

Ovan je poreklom iz Pivnica. Bivši vlasni je Rade.   Ovaj podatak je značajan za ljude koji se ozbiljnije i duži period bave uzgojem ovaca.

Cena ovna je  350 evra i uračunata je u cenu stada.

Mogućnost  pojedinačne kupovine uz dogovor. 

Kontakt osoba:

Vera

e-mail: mladjan.vera@gmail.com

Za sve vas koji tek želite da počnete da se bavite ovčarstvom, u nastavku teksta možete da pročitate glavne karakteristike ove rase ovacakao i da pogledate slike stada koje je na prodaju.

Cigaja je naša najproduktivnija rasa ovaca zbog kombinovanih proizvodnih osobina: vune-mesa-mleka.

Glava je srednje veličine i uvek crne  ili mrke dlake.  Uši cigaje  su velike,  poluklopave i  klopave. Ovce i ovnovi su šuti (bez rogova), mada ovnovi mogu da budu rogati. Noge su visoke, čvrstih papaka, obrasle crnom ili mrkom dlakom.

Mlade ovce ili kako se  u narodu  još nazivaju – šilježad se prepoznaju, između ostalog i  po malo tamnijoj boji vune.  Jagnjad se rađaju sa crnom bojom vune, ali ona u kratkom vremenu prelazi u belu boju.

Slika ove ovce je dosta tamna, međutim nisam odolela a da je ne postavim. Prava mala maza. Ići će za vama i biće vam miljenik.

 

Ovan poreklom iz Pivnica

 

Mlečnost cigaje se  kreće oko 150 litara u laktacionom periodu koji traje  6 meseci. Ako cigaju adekvatno hranite, kao što je slučaj sa ovim na slikama, uverićete se da ona predstavlja našu najbolju ovcu za proizvodnju mleka.

Plodnost ovaca cigaja   kreće se od 110-130%. Ženska grla ulaze u priplod prvi put u starosti od godinu dana.

Telesna masa,  ovih na slikama (koja se prodaju) odraslih ovaca,  iznosi od  80-110 kg. Ovan je težak  oko 120 kg, dok je težina šilježadi oko 50 kilograma.

 

Vlakno  cigaje je srednje finoće, mada meni lično pod prstima izgleda predivno, mekano. Ovce daju prosečno 2,5-4 kg, a ovnovi 3,5-5 kg neprane vune. Randman vune se kreće oko 55%.

 

 

 

 

Slike nije snimao profesionalac, ali sam uverena da ćete moći da uočite da je ovo  stado uzgojeno sa   mnogo ljubavi i sa velikom pažnjom.

Za kraj preporučila bih svih početnicima u ovčarstvu da „pročešljaju“ malo po forumu poljoinfo i saznaju mnogo toga o rasama,  smeštaju, ishrani, bolesti,  nezi i proizvodnji mleka, sira i mesa

NAKNADNA INFORMACIJA: Sve ovce su samo par dana nakon objavljivanja ovog teksta PRODATE!!!

Komentari na tekst:

 1. Bokvica каже:

  U Vrbasu postoji udruzenje uzgajivaca ovaca i koza koje se zove „Bikara“. Mozda ono moze biti od neke pomoci. Evo ga i link na njihov sajt: http://www.bikara.org/

 2. Traian B. каже:

  A odakle ste ???

 3. nikola каже:

  Dali imate da prodate jagnje oko 30 kg za priplod musko

  • Verkic каже:

   Poštovani, vlasnik čije su ovce bile nije ih držao da bi njima trgovao. Zbog toga je i ove što je imao sve odjednom prodao, jer ne želi više da ima obaveze. Nažalost, ne mogu da vam pomognem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge