Želim da moja Vojvodina bude, ne samo plodna, već i bogata Vojvodina. Želim da moja zemlja uđe u EU!

Kao i većina vas i ja sam pročitala tekst Miloja Sekulića: Dugo putovanje u Jevropu i prosto ne mogu, a da se ne osvrnem na jednu njegovu rečenicu:

Psihološka definicija normalnosti je otprilike “činiti ono što većina smatra prihvatljivim”.

Jednostavno me je „ubola u oko“. Zašto? Istog momenta me je podsetila na reči čoveka čiju viziju i danas sledim.  Dr. Zoran Đinđić je govorio:

Radi ono što smatraš da je ispravno, ne ono što će većina da podrži.

Na ulazak u EU  gledam na taj način. Ne, ja neću u EU zato što je to većina zemalja oko nas učinila. Jeste da ne možemo mimo sveta,  ali svoju zemlju ne vidim kao  žabu koja je digla nogu, jer je videla gde se konj potkiva (ni u kom slučaju, ove moje reči, ne treba da shvatite kao kritiku, ili ne daj Bože …  na Milojev stav).

Običan sam građanim ove naše zemlje. Jedan od mnogih,  koji veruje da će ulazak u EU, mojoj zemlji, kao i svim njenim građanima da pruži bezbroj novih mogućnosti. Te mogućnosti su ispred mene, ja ih vidim i ne želim da ih se odreknem. Želim da ih iskoristim. Da li je ovo nešto čega bi trebala da se stidim? NE, mogu da budem samo ponosna!

Živim u Vojvodini. Plodnoj Vojvodini.  Želim da ta moja Vojvodina jednoga dana bude, ne samo plodna,  već i  bogata Vojvodina. Ona to zaslužuje. Ona to može.

Zato želim da moja zemlja ima pristup novim razvojnim fondovima.  Ulaskom u EU ona će da dobije tu mogućnost. Pri tome niko od nas ne sme da zaboravi jednu veoma važnu činjenicu koje moramo da budemo potpuno svesni. Hvatanje u koštac za korupcijom i kriminalom je neminovno. Ne uradimo li to, nema ni ulaska,  ni pristupa fondovima. Nema novaca. Jednostavno i prosto.

Želim da verujem da ćemo te fondove iskoristiti na pravi način.  Želim da vidim zadovoljnog seljaka. Samo na taj način moja porodica i ja možemo da budemo zadovoljni. Želim na svojoj trpezi svakog dana da vidim mleko, voće, meso. Ne želim da razmišljam o suši, o svakodnevnom podizanju cena, ne želim da vidim sebe nosa priljubljenog uz izlog prodavnice. Želim slobodno u nju da uđem. Želim da granice, koje sam lično odavno izbrisala u svojoj glavi, budu izbrisane i na karti.

Ono što mi moramo da uradimo je da naučimo da radimo po standardima EU,  da naučimo da budemo poslovni, ekspeditivni i efikasni bez previše priče i pametovanja. Tek tada možemo da očekujemo i sve blagodeti ulaska u EU. Samim ulaskom ništa nećemo moći da postignemo. Mi moramo da se promenimo. Naše razmišljanje mora da se promeni. Većini će nažalost ovo teško da padne, jer dobijaju platu, a da ne mrdaju mnogo ni ušima ni dupetom. E pa žalim. Ja želim da radim i želim da uživam u plodovima svog rada. Ma koliko mi to ponekad teško palo. Sa neba ne pada ništa sem kiše. Zapamtimo to!

Razmišljam na jednostavan način i svesna sam da moramo da idemo korak po korak. Svaki taj korak mora da bude siguran, napravljen sa jasno zacrtanim planom i ciljem. Neminovno je da ćemo da nailazimo na prepreke koje ćemo morati da rešavamo. Preskakanja nema, jer kad tad vratićemo se na početak, sve dok ne rešimo i najmanju sitnicu koja nas sputava u našem putu ka zacrtanom cilju. Naš cilj je EU. Sve ostalo su sada isprazne priče.

 Podsetimo se još jednom reči dr Zorana Đinđića:

“….. nisam političar koga treba voleti, nego koga treba razumeti…. ”

Slažem se. Političare i stranke ne treba da volimo. Kapacitet jedne stranke treba da nam bude najvažniji. Ne moramo da volimo onoga ko može da nas odvede tako gde mi želimo. Dovoljno je da ga sledimo i da mu omogućimo, onoliko koliko je to u našoj moći,  da nas odvede tamo gde će da nam bude bolje.

Dobro sebe preispitajmo. Šta mi to, kao pojedinci želimo? Želimo da postignemo gol, pa dodajmo onda  loptu onom ko je na penalu!

Komentari na tekst:

 1. Miša каже:

  Srbija je na dobrom putu da primeni krilaticu:
  „Ako nekog ne možeš da pobediš ti mu se priključi“.

 2. […] Ja znam kojim putem treba da idem, a vi, da li ste odlučili? Posted in: Život   Tags: istina, izazovi, narod, obećanja, odgovornost, reči, zemlja […]

 3. sastavi iz srpskog каже:

  Nikad blizi nismo bili eu hihii
  Poslednji objavljen tekst od sastavi iz srpskog je Sastavi iz srpskog jezika za pismeni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge