Samo jedan od predloga – mala škola pletenja – rukavice bez prstiju

Praćenjem statistike bloga dolazimo do podataka koji mogu da nam budu od velikog značaja.

Upiti sa pretraživača koje ste koristili da bi došli na moj blog su velikom većinom sledeći:

  1. pletenje prsluka
  2. mede,
  3. štrikanje blog,
  4. mustre za štrikanje
  5. pletenje šalova,
  6. škola pletenja
  7. pletenje.

Zastaću kod ovih, jer oni su me prosto nagnali da se malo pokrenem i da pokušam da vam ponudim možda baš  to „nešto“ što vas interesuje.  Da ne otežem i ne kukam kako nemam vremena za pletenje ili štikanje ili kako god hoćete da imenujemo ovaj ručni rad, krenimo sa konkretnim, kreativnim  noćašnjim malim delom.

O namicanju petlji sam  već pisala, čak sam i video tutorijal napravila 🙂  i zato idemo dalje.

Šest niti  tanke vune   koju sam imala kod kuće, sam spojila i iglama broj 3 započela rukavicu sa 48 petlji.  Podelila sam ih na 4 igle kako bi mogla da radim u krug. Na ovaj način, početnici će, možda  malo više da se pomuče, ali zato nema ušivanja. Jednostavno mrzim kad se rukavice, pa makar to bilo samo na jednom delu ušivaju. Prosto me žulja, smeta, ma koliko se to pažljivo  uradilo.

Znači. Na četiri igle se nanižu petlje, a sa petom se štrika. Cela rukavica, sem jednog malog dela,  se radi sa lica.

Desetak santimenatara sam radila *2 (dve) petlje pravo, 2 (dve) petlje obrnuto*, ili dvostruki prugasti bod, kako se to obično u pletenju naziva. Neko zna da koristi i termin „bod ranfle“, mada  ranfla može  da se radi na mnogo načina.

Da bih malo razbila „monotoniju“ dalje sam nastavila bodom obične pletenice. Naravno, svako od vas može u skladu sa svojim znanjem, veštinom i kreativnošću da radi po svojoj želji.

Prvi red mustre je urađen na sledeći način:

*2 petlje pravo, 2 petlje obrnuto, šest petlji pravo, 2 petlje obrnuto* i ovo sam ponavljala dok nisam iskoristila sve petlje. Nakon svakih desetak redova od onih 6 petlji koje su rađene pravo, sam napravila pletenicu. O načinu pletenja pletenice je već bilo reči u jednom od postova.

Mustricu sam plela sve dok nisam došla do šake. Dužinu, sami odredite u zavisnosti od vaših želja.

Za one koji nisu baš vični pletenju sa više igala, odmah da kažem da neće pogrešiti ako rade i sa samo dve igle i naknadno ušiju sa strane rukavicu. Biće im lakše i neće morati da se bore 🙂 sa 5 igala.

Za deo šake nastavila sam običnim bodom (prav, ravan bod). S vremena na vreme navucite naštrikani deo kako  bi videli dokle ste stigli i izmerili dokle još treba da radite na ovaj način. Kada dođete do palca, moramo da napravimo uspravnu rupu za njega. Način pravljenja takve rupe, takođe je opisan na ovom blogu.

Nakon što sam palac udobno smestila u odgovarajuću rupu 🙂 nastavila sam dvostrukim prugastim bodom do dužine koja je meni lično odgovarala, a koja zavisi od pojedinačnih želja.

Ruku malo čudno držim 🙂 Razlog je jednostavan, cvetić nisam još ušila.

Za sada sam napravila samo ovu jednu, kako bih vam dala ideju  i za one malo toplije dane koji nam,  nadam se,  dolaze. Ne znam da li ću da imam dosta vune i za drugu rukavicu, mada bih  volela,  jer mi se zaista sviđa kako izgleda i kako stoji na ruci.

To bi bilo sve ovoga puta. U slučaju da  nešto nije dovoljno jasno objašnjeno, ili da jednostavno želite da pitate bilo šta,  stojim vam na raspolaganju. Ako ne želite ovde u komentaru, na blogu se nalazi i moj e-mail te mi možete pitanja postaviti i putem njega.

Komentari na tekst:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

CommentLuv badge